
Duits parlement versterkt positie Constitutioneel Hof
Kort nieuws - 20 december 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet Duitse parlement heeft met een ruime meerderheid gestemd voor een wet die de positie van het Constitutioneel Hof versterkt. Daarmee moet politieke inmenging in dit hoogste Duitse rechtsorgaan worden voorkomen.
Het wetsvoorstel is ingediend door de gezamenlijke fracties van de SPD, CDU/CSU, Groenen en FDP. Zij werkten al langer aan de plannen om de positie van het Bundesverfassungsgericht te versterken. Mocht een autoritaire partij regeringsmacht krijgen, moet die de controlerende functie van het Hof niet kunnen beïnvloeden, vinden ze.
De wet is donderdag in de Bondsdag met een ruime meerderheid van 600 stemmen aangenomen, nodig waren 498 stemmen. Vrijdag stemde ook de Bondsraad - de vertegenwoordiging van de deelstaten - er met tweederde meerderheid mee in. Daardoor wordt nu in de grondwet de structuur van het Hof (dat uit twee Senaten bestaat) vastgelegd, evenals het aantal rechters (acht per Senaat), hun ambtsperiode (maximaal 12 jaar) en hun pensioenleeftijd (68 jaar).
Deze regels waren tot nu toe in een gewone wet vastgelegd, maar die kon gemakkelijk worden aangepast. Dat zou een radicale partij kunnen doen om rechters die hen niet welgevallig zijn uit hun ambt te zetten en te vervangen door anderen die loyaal zijn aan de eigen partij. Dat gebeurde de afgelopen jaren bijvoorbeeld in Polen en Hongarije. Ook de groei en de radicalisering van de AfD van de afgelopen jaren waren voor de andere partijen aanleiding om de positie van het Hof te versterken. De AfD wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz deels beoordeeld als extreem-rechts en een gevaar voor de democratie.
Als de rechten van het Constitutioneel Hof in de grondwet zijn vastgelegd, is een tweederde meerderheid in het Duitse parlement nodig om die aan te passen. Dat maakt het een stuk moeilijker de positie van het Hof te ondermijnen. Lees meer bij Tagesschau, Der Spiegel en Die Zeit
Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Valse start voor kanselier Merz
In deze podcast: wat ging er mis bij Merz' benoeming tot kanselier? Wat staat hem te wachten? En wie zijn de opvallendste ministers?

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
Een blamage: CDU-leider Friedrich Merz had twee rondes nodig om in de Bondsdag tot kanselier te worden gekozen.

Veiligheidsdienst: AfD bewezen extreemrechts
De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz bestempelt de AfD als bewezen extreemrechts.
Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet
De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.
Reacties
Geen reacties aanwezig