Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits parlement versterkt positie Constitutioneel Hof

Kort nieuws - 20 december 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse parlement heeft met een ruime meerderheid gestemd voor een wet die de positie van het Constitutioneel Hof versterkt. Daarmee moet politieke inmenging in dit hoogste Duitse rechtsorgaan worden voorkomen. 

Het wetsvoorstel is ingediend door de gezamenlijke fracties van de SPD, CDU/CSU, Groenen en FDP. Zij werkten al langer aan de plannen om de positie van het Bundesverfassungsgericht te versterken. Mocht een autoritaire partij regeringsmacht krijgen, moet die de controlerende functie van het Hof niet kunnen beïnvloeden, vinden ze.

De wet is donderdag in de Bondsdag met een ruime meerderheid van 600 stemmen aangenomen, nodig waren 498 stemmen. Vrijdag stemde ook de Bondsraad - de vertegenwoordiging van de deelstaten - er met tweederde meerderheid mee in. Daardoor wordt nu in de grondwet de structuur van het Hof (dat uit twee Senaten bestaat) vastgelegd, evenals het aantal rechters (acht per Senaat), hun ambtsperiode (maximaal 12 jaar) en hun pensioenleeftijd (68 jaar). 

Deze regels waren tot nu toe in een gewone wet vastgelegd, maar die kon gemakkelijk worden aangepast. Dat zou een radicale partij kunnen doen om rechters die hen niet welgevallig zijn uit hun ambt te zetten en te vervangen door anderen die loyaal zijn aan de eigen partij. Dat gebeurde de afgelopen jaren bijvoorbeeld in Polen en Hongarije. Ook de groei en de radicalisering van de AfD van de afgelopen jaren waren voor de andere partijen aanleiding om de positie van het Hof te versterken. De AfD wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz deels beoordeeld als extreem-rechts en een gevaar voor de democratie.

Als de rechten van het Constitutioneel Hof in de grondwet zijn vastgelegd, is een tweederde meerderheid in het Duitse parlement nodig om die aan te passen. Dat maakt het een stuk moeilijker de positie van het Hof te ondermijnen. Lees meer bij TagesschauDer Spiegel en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger