Duitslandweb logo Duitslandweb

Mondkapjesfraude door CSU'ers blijkt nog omvangrijker

Kort nieuws - 20 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CSU'ers Nüßlein en Sauter zouden samen met drie zakenpartners 11,5 miljoen euro aan commissie opstrijken voor het verkopen van mondkapjes aan ministeries. Dat is bijna twee keer zoveel als totnogtoe bekend.

"Die Pandemie-Profiteure", is de kop van het artikel in de Süddeutsche Zeitung dinsdag. De krant ontdekte samen met NDR en WDR dat 10 miljoen euro al was overgemaakt door het bedrijf dat de mondkapjes leverde. Bij de laatste 1,5 miljoen werkte de bank in Liechtenstein niet meer mee en lichtte de Duitse overheid in. Het meeste geld is inmiddels door justitie veiliggesteld, lopende het onderzoek.

De affaire is dramatisch voor de CSU, zeker in dit verkiezingsjaar. Bondsdaglid Nüßlein heeft de partij helemaal verlaten, Sauter stapte uit de fractie in het Beierse parlement.

De politici gebruikten volgens de krant hun contacten in de door CDU/CSU-politici geleide ministeries om een bedrijf uit Hessen mondkapjes te laten leveren, vorig jaar toen er extreme schaarste aan beschermingsmaterialen was. De overheid betaalde 3,50 tot 4 euro per mondkapje, om politiemensen en zorgpersoneel te kunnen beschermen. Een deel van deze opbrengst gaf het bedrijf uit Hessen door aan de twee politici en drie zakenmensen die de deals hadden geregeld.

Volgens de Süddeutsche Zeitung staat nog niet vast dat hun handelen strafbaar is, maar politiek gezien is het wel uiterst laakbaar. Nußlein zat al sinds 2002 in de Bondsdag en was een van de vice-voorzitters van de fractie. Sauter was behalve parlementslid in Beieren ook een prominente bestuurder in de CSU. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger