Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdachten voor de rechter in Duitse mondkapjesaffaire

Kort nieuws - 4 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In München is het proces tegen twee sleutelfiguren in de Duitse mondkapjesaffaire begonnen. Ze verdienden aan het begin van de coronacrisis miljoenen aan provisie voor bemiddeling tussen een Zwitsers bedrijf en Duitse overheidsinstanties. Ze staan terecht voor belastingontduiking. Een van de verdachten is de dochter van een prominente oud-politicus van de CSU.

Aan het begin van de coronacrisis hielpen verschillende politici van de CDU en de Beierse CSU bedrijven aan contracten voor het leveren van mondkapjes. Ze streken daar honderdduizenden euro’s aan provisie voor op. Toen dat in maart 2021 bekend werd, zorgde dat voor een groot schandaal. Sommige betrokkenen moesten hun functie neerleggen en er werden strengere regels afgesproken om belangenverstrengeling en corruptie bij parlementariërs tegen te gaan.

In München is vandaag het proces tegen twee sleutelfiguren in de mondkapjesaffaire begonnen. Terecht staan Andrea Tandler en haar man en zakenpartner Darius N. Tandler is de dochter van CSU-prominent Gerold Tandler. In maart 2020 bracht ze de Zwitserse firma Emix in contact met de overheidsinstanties in Beieren en Noordrijn-Westfalen en met de regering in Berlijn. Monika Hohlmeier, europarlementariër en de dochter van de voormalige Beierse minister-president Franz Josef Strauss, hielp haar bij de bemiddeling.

Hohlmeier zegt geen provisie te hebben ontvangen voor de bemiddeling. Tandler heeft meer dan 48 miljoen euro aan de hulp overgehouden, meldt de Bayerische Rundfunk. Emix heeft in de eerste coronamaanden voor meer dan 700 miljoen euro aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen in Duitsland verkocht, voor deels te hoge prijzen.

Het ontvangen van provisie is op zich niet strafbaar, al was en is de publieke verontwaardiging groot over mensen die geld verdienden over de ruggen van coronaslachtoffers. Tandler en haar partner staan terecht voor belastingfraude. Tandler zou voor 23,5 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken. Darius N. wordt van medeplichtigheid beschuldigd. Ook wordt Tandler subsidiefraude verweten: ze zou onterecht 9.000 euro aan coronahulp hebben ontvangen.

Tandler en N. zitten sinds januari vast. Als het tot een veroordeling komt, hangt hen een gevangenisstraf van meerdere jaren boven het hoofd. Lees meer bij de Bayerische Rundfunk en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger