Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel eist van Belarus onmiddellijke vrijlating Protasevitsj

Kort nieuws - 25 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft maandag van Belarus de onmiddellijke vrijlating van activist en journalist Roman Protasevitsj geëist. Hij werd zondag door de Belarussische autoriteiten gearresteerd, nadat het Ryanair-vliegtuig van Athene naar Vilnius waar hij in zat, met een valse bommelding was omgeleid naar Minsk.  

"Roman Protasevitsj moet onmiddellijk worden vrijgelaten", eiste Merkel maandag voorafgaand aan een EU-topoverleg in Brussel. De bommelding die volgens Belarus de aanleiding voor de omleiding van de vlucht was, is volgens Merkel "volkomen ongeloofwaardig". Ze noemde dit optreden van de Belarussische president Loekasjenko ongekend.  

De Europese regeringsleiders werden het op de EU-top maandag verrassend snel eens over sancties tegen Belarus. Het land moet van het internationale vliegverkeer worden afgesneden. Belarussische vliegtuigen mogen niet meer boven Europa vliegen of op Europese luchthavens landen. De bedoeling is dat Europese luchtvaartmaatschappijen ook niet meer boven Belarus vliegen. Het Duitse Lufthansa heeft alle vluchten naar Minsk voorlopig geannuleerd. Verder plant de EU economische sancties, onder meer het bevriezen van Europese rekeningen en een inreisverbod voor vooraanstaande Belarussen en het stopzetten van Europese investeringsprogramma's.

De Europese regeringsleiders spraken op de EU-top van luchtpiraterij en staatsterrorisme. Ze noemden de kaping van het Ryanair-vliegtuig een bedreiging voor de veiligheid van de burgerluchtvaart en voor de internationale veiligheid in het algemeen. Ze vrezen na deze actie andere gevaarlijke machtsdemonstraties van Loekasjenko. 

De sancties hebben ook gevolgen voor Europese bedrijven. Alleen al in Duitsland gaat het om 350 bedrijven die actief zijn in Belarus, melden Duitse media. Daaronder grote ondernemingen als Siemens en Bosch, maar ook bedrijven uit het mkb en de IT-branche. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

'Een pak van m'n hart', zei Merkel na de laatste EU-top. Een terugblik op het Duitse voorzitterschap.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger