Merkel belt met Loekasjenko over situatie Belarussisch grensgebied
Kort nieuws - 16 november 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDemissionair kanselier Merkel heeft maandagavond met de Belarussische dictator Alexander Loekasjenko gebeld. De twee regeringsleiders spraken over "de lastige situatie aan de grens tussen Belarus en de Europese Unie", liet de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert weten.
Merkel en Loekasjenko zouden hebben besproken hoe escalatie aan de Pools-Belarussische grens voorkomen moet worden, en ze hebben gepraat over humanitaire hulp voor migranten die in het grensgebied vastzitten. Het is voor het eerst sinds de omstreden Belarussische presidentsverkiezingen van augustus 2020 dat een westerse regeringsleider met Loekasjenko heeft gesproken, meldt Der Tagesspiegel. Nieuwe telefoonafspraken zijn al gemaakt, aldus woordvoerder Seibert.
De Europese Unie beschuldigt Belarus ervan de vluchtelingen bewust naar de EU te sluizen, vanwege de sancties die de EU tegen Belarus heeft afgekondigd. De vluchtelingen komen met vliegtuigen naar Belarus (voorheen Wit-Rusland) en worden naar de grens met Polen gebracht. Ze worden door het leger van Belarus zeer slecht behandeld, melden journalisten en hulporganisaties. Ook zitten ze vast in het grensgebied, in de vrieskou en zonder onderdak. Een groot deel van de vluchtelingen wil naar Duitsland reizen. Lees meer bij Der Spiegel
Merkel sprak met ‚meneer‘ Loekashenko. Geen erkenning in Duitsland voor de dictator die zich president noemt. https://t.co/O2UG3QlvMR
— Jeroen Akkermans (@JeroenAkkermans) November 15, 2021
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig