Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel belt met Poetin over situatie in Belarus

Kort nieuws - 18 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Merkel heeft dinsdag met de Russische president Poetin gebeld over de situatie in Belarus (Wit-Rusland). Dat heeft haar perswoordvoerder laten weten.

In Belarus wordt sinds ruim een week massaal gedemonstreerd tegen president Alexander Loekasjenko, die vasthoudt aan de overwinning van de verkiezingen van 9 augustus. Volgens de demonstranten is de uitslag vervalst en is niet Loekasjenko de winnaar maar de naar Litouwen uitgeweken oppositieleider Svetlana Tichanovskaja. In eerste instantie werd met stevig geweld tegen de demonstranten opgetreden, maar de afgelopen dagen bleef geweld uit. Loekasjenko liet zondag weten dat Rusland hem steunt en Rusland heeft dat ook bevestigd, maar niet gezegd om wat voor steun het gaat.

Merkel heeft in het telefoongesprek met Poetin dinsdag benadrukt dat de Belarussische regering moet afzien van geweld tegen de demonstranten en politieke gevangenen onmiddellijk moet vrijlaten. Ook zei ze dat de regering in Minsk een "nationale dialoog met oppositie en samenleving" moet aangaan, om uit de huidige crisis te komen. Het Kremlin waarschuwde na het telefoongesprek voor buitenlandse inmenging in Belarus. Dat zou tot escalatie kunnen leiden. Ook liet de regering in Moskou weten te hopen dat de situatie in Belarus snel normaliseert.

Maandag bedankte de kanselier Litouwen in een gesprek met president Nauseda voor de steun aan  oppositieleider Tichanovskaja. Lees meer bij Handelsblatt.de, tagesschau.de en bundesregierung.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger