Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel belt met Poetin over Oost-Oekraïne

Kort nieuws - 16 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en de Russische president Poetin hebben in een telefoongesprek met elkaar overlegd over de situatie in Oost-Oekraïne. Ook hebben ze gesproken over Iran en Libië.

Beide regeringsleiders willen vasthouden aan het vredesakkoord van Minsk uit 2015, waarin afspraken zijn gemaakt over een bestand in de strijd tussen Rusland en Oekraïne. Dat liet het Kremlin na afloop van het telefoongesprek weten. Volgens de Duitse regeringswoordvoerder Seibert stond in het gesprek een vreedzame oplossing van het conflict in Oost-Oekraïne centaal. 

In Oost-Oekraïne strijden sinds 2014 pro-Russische rebellen en Oekraïense regeringstroepen met elkaar om de macht. Volgens schattingen van de VN zijn sindsdien bij gevechten meer dan 13.000 mensen omgekomen. Merkel en de Franse president Macron bemiddelen al langer in het conflict en willen in Berlijn een nieuwe top met de betrokkenen te organiseren. Op de laatste top, in december in Parijs, ontmoetten de Oekraïnse president Volodymyr Zelensky, die in mei vorig jaar werd gekozen, en Poetin elkaar voor het eerst. 

Behalve over Oekraïne hebben Merkel en Poetin ook met elkaar gesproken over de omgang met het wapenembargo tegen Iran en de situatie in Libië. Lees meer bij n.tv en Handelsblatt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger