Duitslandweb logo Duitslandweb

Overleg Oost-Duitsland: economische achterstand en rechts-radicale kiezers

Kort nieuws - 2 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oost-Duitse minister-presidenten overleggen vandaag met elkaar en met kanselier Merkel over de bijzondere problemen in de Oost-Duitse deelstaten. Het gaat onder meer over de voortdurende achterstelling van Oost-Duitsland bij West-Duitsland en over rechts-radicaal kiezerspotentieel in het Oosten. 

Voorafgaand aan het jaarlijks plaatsvindende overleg hebben de Oost-Duitse minister-presidenten kritiek geuit op de achterstand in hun deelstaten, die door de coronapandemie is versterkt. Oost- en West-Duitsland zijn nog lang niet op hetzelfde niveau, aldus premier Ramelow (Die Linke) van Thüringen. Een groot probleem blijven de pensioen- en loonverschillen, aldus Ramelow en zijn collega van Mecklenburg-Voorpommeren Schwesig (SPD).

Ostbeauftragte Marco Wanderwitz (CDU), adviseur van de bondsregering voor Oost-Duitsland en deelnemer aan het overleg, ziet een probleem in het rechts-radicale kiezerspotentieel in de Oost-Duitse deelstaten. Een "niet gering deel van de AfD-kiezers" heeft volgens hem de democratie permanent de rug toegekeerd. "Wat dat betreft is er geen andere oplossing meer dan de brandmuur zo hoog mogelijk op te trekken", zei hij in de Rheinische Post.

Zondag zijn er deelstaatverkiezingen in Saksen-Anhalt. De AfD is daar, net als in de andere Oost-Duitse deelstaten, de tweede partij en doet het in de peilingen goed. Wanderwitz uitte mede daarom zijn "zorgen om de democratie in de neue Bundesländer". Van de CDU eist hij dat die zich duidelijk van de AfD distantieert. In de Oost-Duitse deelstaten is dat in de praktijk lastig.

De Oost-Duitse minister-presidenten spreken vandaag ook over voorstellen voor de verdere integratie tussen Oost- en West-Duitsland, die wat hen betreft deel moeten gaan uitmaken van de coalitieonderhandelingen na de Bondsdagverkiezingen in september. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger