Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD-lijsttrekker Scholz wint ook tweede tv-debat

Kort nieuws - 13 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

SPD-lijsttrekker Scholz heeft in het tweede tv-debat voor de Bondsdagverkiezingen de kijkers het meest overtuigd, blijkt uit een peiling. Hij nam het zondagavond bij de publieke omroepen ARD en ZDF op tegen zijn mede-kanselierskandidaten Armin Laschet (CDU/CSU) en Annalena Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen). 

Na het tweede Triell - een tv-debat met drie kandidaten - heeft 41 procent van de Duitse kijkers aangegeven Scholz het meest overtuigend te vinden. Dat blijkt uit een peiling van de ARD. Laschet kreeg 27 procent van de kijkers achter zich en Baerbock 25 procent. Kijkers vonden Scholz ook het meest competent: 49 procent noemde hem de meest competente kandidaat, 26 procent Laschet en 18 procent Baerbock. Bij de vraag wie het meest sympathiek was, scoorde Baerbock het hoogst met 39 procent. Scholz kreeg 34 procent en Laschet 18 procent.

De lijsttrekker van de CDU/CSU heeft in de verkiezingsstrijd op dit moment de moeilijkste positie. Lang leek Laschet de gedoodverfde winnaar, maar vorige maand haalde de SPD de CDU/CSU in de peilingen in. Laschet hoopt met aanvallen op Scholz kiezers voor zich te winnen. Op een congres van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, haalde hij zaterdag hard uit naar de SPD die hij verweet altijd aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan. Het ging in dat verwijt specifiek over het sociaaldemocratische belastingbeleid, maar dat maakte de verontwaardiging bij de SPD over de uitspraak er niet minder op.

Aan het begin van het tv-debat zondag opende Laschet de aanval op Scholz met een aantal financiële schandalen waar Scholz als minister van Financiën bij betrokken is. Scholz verweet Laschet in deze aanval bewust feiten te verdraaien. 

Baerbock hield zich buiten de twistgesprekken tussen haar tegenstanders en debatteerde vooral over de inhoud. Ze presenteerde zich net als in het eerste tv-debat als de kandidaat voor vernieuwing en een beter klimaatbeleid. Scholz toonde zich weer de ervaren bestuurder, rustig, bijna op het saaie af.

Net als het eerste Triell was het debat zeer inhoudelijk, over thema's als klimaatbeleid, belastingpolitiek, het gezondheidssysteem, pensioenen, woningbeleid en migratie. De verschillen tussen de partijen kwamen in het tweede debat wel duidelijker naar voren. Laschet heeft met zijn aanvallende stijl meer kiezers voor zich weten te winnen. Voor het tv-debat zei 19 procent op Laschet te willen stemmen, daarna 24 procent. Baerbock steeg van 13 naar 19 procent en Scholz bleef stabiel op 43 procent. Lees meer bij TagesschauDie Welt en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Verkiezingsthema: Digitalisering

Verkiezingsthema: Digitalisering

De coronacrisis toonde pijnlijk aan hoe erg Duitsland digitaal achterloopt. Wat willen de partijen eraan doen?

Lees meer

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Ondanks dat Duitsland een van de rijkste landen van Europa is, kampt het met grote sociale ongelijkheid.

Lees meer

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

De kleine Duitse partijen spelen een belangrijke rol in de politiek. Dit zijn hun lijsttrekkers.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger