Duitslandweb logo Duitslandweb

Eerste tv-debat inhoudelijk maar zonder duidelijke winnaar

Kort nieuws - 30 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het eerste tv-debat in de Duitse verkiezingscampagne, zondagavond op RTL, was inhoudelijk en informatief. Een duidelijke winnaar leverde het niet op. 

De drie kanselierskandidaten, Armin Laschet (CDU/CSU), Olaf Scholz (SPD) en Annalena Baerbock (De Groenen) werden door twee interviewers ondervraagd op thema's als klimaatbeleid, sociale ongelijkheid en inkomensverdeling, Afghanistan en verplichte vaccinatie.

Laschet toonde zich strijdbaar maar liet zich ook af en toe uit de tent lokken. Baerbock presenteerde zich als kandidaat voor vernieuwing en klimaatbeleid en argumenteerde sterk en precies. Naast een wel erg kalme Scholz maakten Baerbock vooral aan het begin een wat gespannen indruk. Scholz, de huidige vice-kanselier, benadrukte zijn regeringservaring.

In een peiling van Forsa na het debat kwam Scholz als voorzichtige winnaar van het debat naar voren. 36 procent van 2500 ondervraagden vond dat de SPD'er de beste indruk heeft gemaakt. 30 procent vond Baerbock het sterkst en 25 procent vond dat Laschet het er het best van heeft afgebracht.

Het is de eerste keer dat er drie kandidaten meedoen met dit debat. Bij eerdere verkiezingen streden alleen CDU/CSU en SPD om het Kanzleramt, het kanselierschap, maar dit keer hopen ook de Groenen op regeringsdeelname. Het tv-debat is daarom omgedoopt van Das TV-Duell in Das Triell.

Wilde Merkel altijd maar één tv-debat doen, dit keer kruisen de kandidaten meerdere keren de degens, zie ons overzicht. Het volgende Triell, bij de publieke omroep, is op 12 september. Ook de lijsttrekkers van de andere Bondsdagpartijen die aan de verkiezingen meedoen, de AfD, Die Linke, de FDP en de CSU (zusterpartij van de CDU), gaan nog in debat. Lees meer bij Deutsche Welle 

Zie ook:
Bij 'Met het oog op morgen' (NPO Radio 1) bepreekt Duitslandweb-redacteur Marja Verburg het eerste Triell van Laschet, Baerbock en Scholz (29-8-2021) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger