Duitslandweb logo Duitslandweb

Peilingen: SPD'er Scholz populairste kandidaat-kanselier

Kort nieuws - 6 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met nog zeven weken te gaan voordat de Duitse kiezers naar de stembus gaan, laten de peilingen opmerkelijke stemmingswisselingen zien. Niet Laschet (CDU/CSU) of Baerbock (Groenen) maar Scholz van de SPD wordt momenteel gezien als de meest geschikte opvolger voor Merkel.

Voor Laschet en zijn christendemocraten loopt de campagne uiterst moeizaam. Laschet zit in een lastig parket, hij moet tegelijk crisismanager zijn in zijn door overstromingen getroffen deelstaat Noordrijn-Westfalen en lijsttrekker van de CDU/CSU.

Dat gaat hem niet goed af, blijkt onder meer uit de belangrijke Deutschlandtrend-peiling van de ARD die donderdagavond werd gepubliceerd. Als de Duitsers de kanselier direct zouden kunnen kiezen, zou slechts 20 procent voor Armin Laschet kiezen. SPD'er Olaf Scholz heeft de voorkeur voor 35 procent van de ondervraagden. Groenen-kandidaat Annalena Baerbock ziet maar 16 procent graag als kanselier. Vervelend voor Laschet is dat zelfs bij de kiezers van zijn eigen partij minder dan de helft op hem zou stemmen. De andere kandidaten zien zich wel gesteund door hun eigen achterban.

Laschets partij de CDU is samen met zusterpartij CSU nog wel de grootste in de peilingen. Volgens de Deutschlandtrend-peiling zou 27 procent van de ondervraagden op de christendemocraten stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. De Groenen halen nog maar 19 procent, een stuk minder dan in de afgelopen maanden, waarin CDU/CSU en Groenen nek-aan-nek gingen. De SPD klom naar 18 procent.

De Groenen weten totnogtoe nauwelijks te profiteren van de extra aandacht voor klimaatverandering door de overstromingen. Na maanden waarin het vooral ging over de competenties van Baerbock heeft de partij deze week getracht de campagne een 'herstart' te geven door onder meer een Sofortprogramm voor het klimaat te presenteren. Maar ook daarbij maakte de kandidate weer een foutje, ze stond in een natuurgebied en noemde de verkeerde plaatsnaam.

Ook de SPD heeft de Heiße Fase, de eindspurt, van de campagne uitgeroepen. Met een nieuwe posterserie met daarop lijsttrekker Scholz en de leus 'Scholz packt das an' hoopt de partij de populariteit van de lijsttrekker om te zetten in winst voor de partij.

Laschet ondertussen, heeft zijn campagnetour die donderdag zou beginnen juist op het laatste moment uitgesteld omdat hij zich volledig wil concentreren op de crisis die is ontstaan door de overstromingen in Noordrijn-Westfalen. CDU/CSU wil 21 augustus de eindspurt voor de verkiezingen inzetten, maar ook die bijeenkomst staat op losse schroeven door de watersnood. Lees meer over de peiling bij Tagesschau

Reacties

Karla Meier - 16 augustus 2021 19:27

Sehr geehrter Herr Ministerpraesident,
Ihre neuesten Aussagen wegen
der Vluchtlingaufnahme aus Afganistan bricht Ihnen das Genick. Ich-und mit mir viele treue CDU- Waehler schwenken hin zur SPD.
ICH verstehe Sie nicht!!! TretenSie zurueck!!! BITTEN Sie Herrn Soeder von der CSU Ihren Platz als Nachvolger von Angela Merkel an zu nehmen!!! So koennen Sie die CDU noch retten.
Mit freundlichem Gruss und Gottes Segen und Kraft zu diesem Schritt,
Karla Meier-Schwester Franciska Meier
Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger