Duitslandweb logo Duitslandweb

Groenen-lijsttrekker Baerbock 'neemt kritiek op boek serieus'

Kort nieuws - 8 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Annalena Baerbock, lijsttrekker van de Duitse Groenen, reageert met de nodige zelfkritiek op de verwijten dat ze plagiaat heeft gepleegd in haar boek 'Jetzt. Wie wir unser Land erneuern'. Al ruim een week wordt in Duitsland over de plagiaatbeschuldigingen gediscussieerd.

Achteraf gezien was het "zeker beter geweest" als ze toch aan bronvermelding in haar boek had gedaan, aldus Baerbock in een interview met de Süddeutsche Zeitung (betaalmuur). Eerder al had ze aangegeven dat ze geen wetenschappelijk boek heeft geschreven en dat er daarom ook geen voetnoten in het boek zijn opgenomen. Het is geschreven met hulp van anderen, vertelde ze in eerdere interviews, en op basis van transcripties van lange gesprekken van Baerbock met een publicist.

Ze heeft bewust gebruik gemaakt van openbaar toegankelijke bronnen, juist waar het om feiten gaat, zegt ze nu in de Süddeutsche Zeitung. "Maar ik neem de kritiek serieus." Plagiaatjagers hebben inmiddels tientallen passages ontdekt die ze zou hebben overgenomen uit ander werk. Een daarvan betreft een wetenschappelijke studie van milieudenktank Agora Energiewende. Die heeft zelf aangegeven dat het niet om plagiaat gaat en dat het goed is dat Baerbock in haar boek over het klimaatconcept van de denktank schrijft. In de discussie rond haar boek gaat het onder meer over de vraag of ze auteursrecht heeft geschonden. Voor zover bekend heeft geen van de auteurs of organisaties van wie ze passages heeft gebruikt daar een klacht over ingediend. 

Baerbock kreeg eerder al kritiek vanwege onzorgvuldigheden in haar cv en vanwege kerstbonussen van haar partij die ze had moeten melden bij de Bondsdag. Geen grote vergrijpen, maar bij elkaar schaden ze haar reputatie. Baerbock pleit in de Süddeutsche Zeitung voor een eerlijke omgangstoon in de verkiezingscampagne. Zelf viel ze in eerste instantie ook terug "in oude loopgraven", gaf ze toe, maar ze een campagne voeren die "hard en duidelijk is als het om de inhoud gaat, maar fair in de toon en open voor argumenten".  

De lijsttrekker van Bündnis 90/Die Grünen krijgt inmiddels onder meer steun van SPD-lijsttrekker Scholz en minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU). Scholz vindt de omgang met Baerbock "niet eerlijk". Gelijke behandeling van mannen en vrouwen is "nog lang niet bereikt en dat merk je ook in de verkiezingsampagne", aldus de SPD'er. Kort na bekendmaking van Baerbocks Kanzlerkandidatur vroegen conservatieve critici zich af of ze als moeder van twee jonge kinderen wel kanselier kan worden. Seehofer noemde de voortdurende kritiek op Baerbock eerder al overdreven. CDU/CSU-Kanzlerkandidat Laschet zei woensdag dat hij zich niet over de discussie over Baerbocks boek wil uitlaten en pleitte voor een inhoudelijk politiek debat. Lees meer bij Tagesspiegel, Zeit Online en Der Spiegel

Reacties

Peter - 8 juli 2021 12:48

Duitse politiek is hetzelfde als hier in Nederland,ze hebben er een grote klerezooi van gemaakt,banken zijn bankroet en staan onder water ,Asielinstroom gaat onverminderd door,MKB staat aan de afgrond ,en Corona is de grote bliksemafleider van de puinzooi die Merkel achterlaat ,Groenen met hun klimaatwaanzin gaan het gelukkig niet redden omdat er eenvoudig geen geld meer is,bijdrukken doen ze ,maar de waarde ervan gaat met de dag meer onderuit .

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger