Duitslandweb logo Duitslandweb

Annalena Baerbock lijsttrekker van de Groenen

Achtergrond - 19 april 2021 - Auteur: Marja Verburg

Annalena Baerbock (40) is de nieuwe lijsttrekker van Bündnis 90/Die Grünen voor de Bondsdagverkiezingen in september. Mede-voorzitter Robert Habeck maakte de keuze maandagochtend bekend. Ze is de jongste kanselierskandidaat ooit en na Merkel de tweede vrouw die het hoogste Duitse regeringsambt wil bereiken.

Annalena Baerbock lijsttrekker van de Groenen
© screenshot persconferentie Groenen
Annalena Baerbock

"Op dit moment gebeurt wat een paar jaar geleden onmogelijk leek: we strijden om het Kanzleramt", zei Habeck maandagochtend bij de bekendmaking van de keuze voor Baerbock als lijsttrekker. De Groenen waren niet eerder zo dicht bij de macht. De partij staat al ruim twee jaar stabiel als tweede in de peilingen, achter de CDU/CSU. De afgelopen weken is het verschil tussen beide partijen in de peilingen steeds kleiner geworden. Het lijkt inderdaad geen vanzelfsprekendheid meer dat de CDU/CSU bij de Bondsdagverkiezingen in september de grootste partij wordt. Daarmee hebben de Groenen voor het eerst de kans de kanselier te leveren. 

Met Baerbocks kandidatuur begint "vandaag een nieuw hoofdstuk voor onze partij en, als we het goed doen, ook voor ons land", aldus de nieuwe groene lijsttrekker vanmorgen. Habeck prees zijn collega als strijdbaar, gefocussed en zelfbewust. Baerbock pleitte vervolgens voor "een politiek die vooruit kijkt, wat nieuws probeert, naar de mensen luistert en hen dingen toevertrouwt." Ook als er harde beslissingen moeten worden genomen, moet politiek "menselijk en empatisch blijven", benadrukte ze. 

Weinig bestuurservaring

Habeck maakt Baerbocks kandidatuur bekend. Afb.: screenshot persconferentie B90/GrüneDe keuze voor Baerbock is verrassend. Co-voorzitter Habeck heeft meer bestuurlijke ervaring. Hij was zes jaar lang minister van Milieu en vice-premier in Sleeswijk-Holstein en toonde zich daar een pragmatische probleemoplosser. Hij wil deze ervaring inzetten om zijn partij op regeringsdeelname voor te bereiden, zei hij vanmorgen. De voorzitters hebben al enige tijd geleden in stilte onder elkaar uitgemaakt wie de lijsttrekker moest worden en maakten dat vandaag bekend. De keuze moet overigens in juni nog officieel door het partijcongres worden bevestigd. 

Baerbock mist de bestuurlijke ervaring die Habeck heeft, maar geldt als zeer getalenteerde, ambitieuze en stabiele politica. Ze is sinds 2013 lid van de Bondsdag, waar ze onder meer woordvoerder klimaatbeleid was. Ze geldt als expert op dat gebied. In 2018 werd ze min of meer uit het niets samen met Habeck partijvoorzitter, maar groeide verrassend snel in haar rol. “Niet met vallen en opstaan - ze bleef juist steeds stabiel”, zei journalist Stefan Braun over haar in de NDR-documentaire ‘Baerbock und Habeck - Kurs aufs Kanzleramt?’.

'Voor alle kandidaten die Merkel willen opvolgen, geldt dat ze niet als kanselier uit de hemel zijn komen vallen'

Baerbock is altijd goed voorbereid en scherp en vasthoudend, schrijven Duitse media over haar. Ze heeft de afgelopen jaren een goed netwerk opgebouwd, onder meer in het bedrijfsleven, en maakt daar een “verbazingwekkend goede indruk”, aldus de Die Zeit. Als het om Europese of veiligheidsthema's gaat voerde de afgelopen jaren niet Habeck, maar zij meestal het woord. “Voor een toekomstig kanselier niet onbelangrijk”, aldus de krant. Bearbock -  opgegroeid in de buurt van Hannover woont ze nu al jaren met man en twee dochters in Potsdam bij Berlijn - heeft politicologie en volkenrecht in Hamburg en Londen gestudeerd en heeft in het Europees Parlement gewerkt als medewerker van een groene Europarlementariër. 

Vrouw tussen mannelijke lijsttrekkers

Baerbock zoekt het gesprek met mensen met wie ze het niet eens is en dwingt daarmee respect af, laat de NDR-documentaire zien. Zo ging ze in haar strijd tegen de kolenindustrie juist naar de arbeiders toe die hun baan verliezen als Duitsland de kolencentrales stillegt. Mede daardoor is de politica - die in haar jeugd drie keer brons won bij de Duitse kampioenschappen trampolinespringen - bij de partijbasis zeer geliefd. 

Tussen de mannelijke lijsttrekkers - Laschet of Söder voor de CDU/CSU, vice-kanselier Scholz voor de SPD - heeft ze als vrouw een voordeel, oordelen Duitse media. Over het gebrek aan ervaring zei ze onlangs in de Bild am Sonntag: “Drie jaar als partijvoorzitter, Bondsdaglid en moeder van kleine kinderen maken behoorlijk hard.” En, voegde ze daar aan toe, voor alle kandidaten die Merkel willen opvolgen, “geldt dat ze niet als kanselier uit de hemel zijn komen vallen.”

De manier waarop de Groenen Baerbocks kanidatuur bekend hebben gemaakt, staat in schril contrast met de machtsstrijd die bij de CDU/CSU gaande is. Daar houden CDU-voorzitter Armin Laschet en zijn uitdager CSU-voorzitter Markus Söder de christendemocraten al ruim een week in de greep over de vraag wie de lijsttrekker moet worden. Zij zouden dat onder elkaar beslissen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. De CDU/CSU raakt daardoor steeds verder verdeeld. Habeck zei tijdens de persconferentie vanmorgen dat hij en Baerbock macht zo begrijpen "dat beiden samenwerken en zich aan elkaar optrekken, in plaats van de poten onder elkaars stoel vandaan te zagen." 

Reacties

Godfried van Ommering - 30 april 2021 11:46

„Baerbock zoekt het gesprek met mensen met wie ze het niet eens is“, - wanneer iets kenmerkend is voor Baerbock en de Grünen in de afgelopen tijd, dan is het de afwezigheid van openheid voor de gezichtspunten van critici van het regeringsbeleid in de Corona-crisis. Weinig fenomenen op politiek gebied in dit en het afgelopen jaar zijn zo opmerkelijk, en verontrustend, als de zondeval van de Grünen, die hun eigen gedachtengoed en principes hebben verraden. Onder leiding van Baerbock en Habeck.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger