Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingsprogramma Groenen: Sociale en ecologische hervormingen

Kort nieuws - 14 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Groenen hebben tijdens een online-partijcongres Annalena Baerbock met 98,5 procent van de stemmen gekozen als kanselierskandidaat. Het partijprogramma kreeg al evenveel steun.

De Groenen willen een sociaal-ecologische hervorming van de maatschappij en de economie. Ter bescherming van het klimaat wil de partij met een Sofortprogramm zo snel mogelijk in alle sectoren maatregelen nemen en hindernissen wegnemen. Het doel is dat in 2030 in Duitsland minstens 70 procent minder CO2 wordt uitgestoten. Het huidige doel is 55 procent, de huidige regering wil dit verhogen naar 65 procent. De CO2-prijs willen de Groenen al in 2023 verhogen naar 60 euro per ton; ook daarin willen ze meer vaart maken dan in de huidige afspraken.

Het spoornet moet drastisch worden uitgebouwd, zodat er minder korte vluchten nodig zijn. Vanaf 2030 mogen alleen nog emissieloze auto's worden verkocht. De ontwikkeling van deze alternatieve auto's en de infrastructuur die daarvoor nodig is, wil de partij financieel steunen. 

Sociaal beleid

De bijstandsuitkeringen moeten op de korte termijn worden verhoogd en op de lange termijn helemaal op de schop. De hoogste belastingschijf gaat in het verkiezingsprogramma van 42 naar 48 procent. Het wettelijk minimumloon wil Bündnis 90/Die Grünen - zoals de partij officieel heet - verhogen naar 12 euro per uur. Momenteel is dat 9,50 euro, 9,60 euro per 1 juli 2021. Het ouderschapsverlof wordt, als het aan de Groenen ligt, verlengd naar 24 maanden, 8 maanden per ouder en 8 maanden die de ouders zelf kunnen verdelen.

In de buitenlandse politiek moeten de mensenrechten meer gewicht hebben dan economische balngen, vindt de partij. De Groenen willen zich niet vastleggen op een afdracht van 2 procent van het bbp voor de NAVO. Een afstemming over bewapende drones leverde een koerswijziging op; de aanschaf van deze drones als verdedigingswapen wijst de partij niet meer per definitie af.

De Groenen proberen al jaren om cannabis (wiet) te legaliseren en ook dat is opgenomen in het programma. Ook opvallend: in reactie op de groeiende aandacht voor samenzweringstheorieën en de twijfel aan de wetenschap willen de Groenen wetenschap en samenleving meer samenbrengen en wetenschapscommunicatie ondersteunen. 

Het is Annalena Baerbock samen met duo-Spitzenkandidat Robert Habeck gelukt om de partij op het congres eenheid te laten uitstralen en radicalere standpunten uit het programma te houden. Habeck had dat voorafgaand aan het congres gevraagd van de leden. Zo lijkt de partijbasis zich achter de koers van het lijsttrekkersduo te scharen, die ook kiezers uit het politieke midden moet aanspreken, zodat regeringsdeelname mogelijk wordt. Lees meer bij Tagesschau en bij Die Zeit of lees het verkiezingsprogramma van Die Grünen 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger