Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD wint ook deelstaatverkiezingen in Berlijn en Mecklenburg-Voorpommeren

Kort nieuws - 27 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Terwijl de meeste aandacht zondag uitging naar de Bondsdagverkiezingen, vonden in Berlijn en Mecklenburg-Voorpommeren ook deelstaatverkiezingen plaats. In beide deelstaten is de SPD als grootste partij uit de stembus gekomen.

In Berlijn was het nog lang spannend. In de eerste exitpolls lagen de Groenen aan kop, maar uiteindelijk trok de SPD toch aan het langste eind. Hoewel ze een van de slechtste resultaten in de deelstaat haalde, heeft de SPD  in de laatste tussentijdse uitslag met 21,4 procent afstand genomen van de Groenen, die nu op 18,9 procent staan. 

Spitzenkandidat van de SPD Franziska Giffey lijkt daarmee haar partijgenoot Michael Müller op te volgen als burgemeester van de hoofdstad. Müller stelde zich niet meer beschikbaar als burgemeester, omdat hij de overstap naar de landelijke politiek wil maken. De uitslag zorgt er voor dat de rood-rood-groene regering onder leiding van de SPD - en met de Groenen en Die Linke - kan worden voortgezet. 

Terwijl de Groenen 3,7 procent hebben gewonnen ten opzichte van de vorige deelstaatverkiezingen, is de AfD de grootste verliezer in Berlijn; de partij verloor 6,2 procent ten opzichte van 2016 en kwam uit op 8 procent. De CDU won 0,5 procent ten opzichte van 2016, maar haalde met 18,1 procent een van de slechtste resultaten ooit in Berlijn. Lees meer bij Tagesschau.de

Ondanks dat de stembussen officieel om 18 uur sloten, stonden er in Berlijn om 19:30 nog mensen in de rij te wachten om hun stem uit te kunnen brengen. Onder andere door de marathon van Berlijn, die ook zondag plaatsvond, waren er op veel plaatsen niet voldoende stembiljetten voorhanden. Er luidt veel kritiek op de situatie in Berlijn, onder meer omdat er sprake zou zijn beïnvloeding van stemkeuze. Veel mensen stonden nog in de rij terwijl in de media vanaf 18 uur al de eerste tussenuitslagen bekend werden gemaakt. Lees meer bij rbb24.de

In Berlijn waren zondag behalve de Bondsdag- en deelstaatverkiezingen, ook nog stadsdeelraadverkiezingen. In vijf van de twaalf stadsdelen hebben de Groenen gewonnen, CDU en SPD in drie stadsdelen, Die Linke in één stadsdeel. 

Mecklenburg-Voorpommeren

Minder spannend werd het in Mecklenburg-Voorpommeren. In de Oost-Duitse deelstaat haalde de SPD met 39,6 procent van de stemmen een klinkende overwinning. De overwinning wordt door de sociaaldemocraten opgevat als een bevestiging voor de huidige deelstaatpremier Manuela Schwesig. 

De AfD is met 16,7 procent van de stemmen wederom de tweede partij in de deelstaat. De CDU is de grootste verliezer; de christendemocraten verliezen 5,7 procent ten opzichte van de vorige deelstaatverkiezingen in 2016. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Walter Nauwelaerts - 27 september 2021 12:48

CDU verliest niet flink zoals jullie beweren, maar behaalt wel het 2de slechtste resultaat ooit. De CDU partij gaat er wel 0,5% op vooruit, terwijl de SPD de grootste partij blijft in Berlijn , maar 0,2% verliest, en het slechtste resultaat neerzet voor het Huis van Afgevaardigen van Berlijn sinds de 1ste verkiezingen in 1950.: amper 21%.

Reageer
Marja Verburg Walter Nauwelaerts - 27 september 2021 13:18

Dank voor uw reactie. We hebben de tekst aangepast. Met vriendelijke groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger