Duitslandweb logo Duitslandweb

Formatie Duitsland: CDU en Groenen in gesprek; FDP stelt voorwaarden

Kort nieuws - 5 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU en de Groenen voeren vandaag hun eerste gesprekken in het Duitse formatieproces. De liberale FDP, samen met de Groenen de spil in de komende coalitieonderhandelingen, stelt na de eerste overleggen voorwaarden voor de vorming van een regering. 

Hoewel de CDU/CSU bij de verkiezingen flink verloren heeft en niet de grootste partij is geworden, willen de christendemocraten toch kijken of ze met de FDP en de Groenen een zogenoemde Jamaica-coalitie kunnen vormen (genoemd naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag zwart-groen-geel). Zondag was er overleg met de FDP, vandaag staan gesprekken met de Groenen op het programa. 

De CDU/CSU en de Groenen liggen op het gebied van onder meer financieel beleid en klimaatpolitiek ver uit elkaar. Maar het overleg wordt nog verder bemoeilijkt omdat de Groenen de CDU/CSU verwijten uit de gesprekken met de FDP van zondag te hebben gelekt naar de Bild Zeitung. Dat "werpt geen goed licht op de toestand binnen de CDU/CSU", aldus een woordvoerder van de Groenen. Ook de FDP is ontstemd. De liberalen hebben meerdere coalitie-overleggen gehad - met de Groenen, met de SPD en met de CDU/CSU - en alleen uit dat laatste overleg is informatie naar buiten gekomen, twitterde FDP-vice-voorzitter Vogel. 

De FDP heeft na de eerste voorgesprekken met verschillende partijen "twee rode lijnen" als voorwaarden voor coalitie-onderhandelingen gesteld. De liberalen willen geen belastingverhogingen en ze willen vasthouden aan de Schuldenbremse, de Duitse schuldenrem die jarenlang voor begrotingsevenwicht heeft gezorgd. Tijdens de coronapandemie werd die tijdelijk losgelaten. Deze twee voorwaarden maken de vorming van een zogenoemde stoplichtcoalitie (Ampelkoalition) met de SPD en de Groenen lastiger. Zij willen wel belastingverhogingen en houden niet zo strak vast aan de schuldenrem. Lees meer bij TagesschauDie Zeit en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger