Duitslandweb logo Duitslandweb

Formatie Duitsland: Groenen en FDP hebben eerste gesprekken gevoerd

Kort nieuws - 29 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Groenen en de FDP hebben dinsdagavond al eerste gesprekken gevoerd over mogelijke samenwerking in een nieuwe regering. Beide partijen vormen de spil in het formatieproces, zij zijn nodig in de meest voor de hand liggende regeringscoalities. 

Hoewel de SPD als grootste partij logischerwijs het voortouw neemt in de coalitiebesprekingen, is een regering van CDU/CSU, Groenen en FDP ook mogelijk. Bij de FDP heeft zo'n Jamaica-coalitie (genoemd naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag zwart-geel-groen) de voorkeur. Ook een aantal kopstukken van de Groenen heeft laten weten dat samenwerking met de CDU/CSU niet van tafel is. 

Bij het vooroverleg dinsdagavond waren namens de FDP voorzitter Christian Lindner en secrtetaris-generaal Volker Wissing aanwezig en namens de Groenen beide voorzitters Annalena Baerbock en Robert Habeck. De partijen willen in hun Vorsondierungen - overleg voorafgaand informele coalitiegesprekken - kijken of ze het over belangrijke punten eens kunnen worden. Ze willen allebei vernieuwing in de Duitse politiek, maar liggen op verschillende terreinen ver uit elkaar. Pas in tweede instantie willen ze bekijken of ze hun ideeën in een regering met de SPD of met de CDU/CSU willen uitvoeren. 

Lindner, Wissing, Baerbock en Habeck plaatsten dinsdagavond allevier een selfie op instagram met de tekst: "Op zoek naar een nieuwe regering verkennen we gemeenschappelijkheden en bruggen over de dingen die ons scheiden. En vinden die zelfs. Spannende tijden." 

De SPD wil zo snel mogelijk gesprekken voeren over de vorming van een zogenoemde Ampelkoalition (stoplichtcoalitie naar de partijkleuren rood-geel-groen) met FDP en Groenen. SPD-leider Olaf Scholz benadrukte dinsdagavond dat alledrie de partijen goede ideeën over vooruitgang hebben. Een meerderheid van 55 procent van de Duitsers is voor zo'n coalitie, blijkt uit een peiling van maandag.

Bij de CDU/CSU zijn verschillende geluiden over een mogelijke regeringsdeelname te horen. CDU-leider Armin Laschet wil graag gesprekken voeren met FDP en Groenen. Anderen in de partij vinden dat de christendemocraten als grote verliezers van de verkiezingen niet aan bod zijn en het initiatief nu eerst bij de SPD ligt. Lees meer bij Tagesschau en RP Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger