Duitslandweb logo Duitslandweb

Formatie Duitsland: spannende dag in de fracties

Kort nieuws - 28 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De fracties van de meeste Duitse partijen komen vandaag voor het eerst sinds de Bondsdagverkiezingen van zondag bijeen. Bij de CDU/CSU kan het spannend worden als de nieuwe fractievoorzitter wordt gekozen. De SPD wil zo snel mogelijk aan de slag met coalitiegesprekken.

De SPD, die Linke, Bündnis 90/Die Grünen en de CDU/CSU bespreken vandaag de verkiezingsuitslag in hun fracties. De FDP heeft maandag al vergaderd, de AfD-fractieleden komen woensdag samen.

Bij de CDU/CSU kan het spannend worden. CDU-voorzitter Armin Laschet wil zich volgens Duitse media tot fractievoorzitter laten kiezen. Dat is, als de CDU/CSU niet gaat regeren, een van de machtigste posities binnen de partij. Maar de huidige fractievoorzitter Ralph Brinkhaus wil zich naar verluidt ook kandidaat stellen. Voor Laschet zou een nederlaag in de fractie slecht uitkomen na het zware verlies van zijn partij bij de verkiezingen. 

Bij de Groenen en de SPD zal het vandaag vooral gaan om de Sondierungen, informele gesprekken tussen partijen die tot officiële coalitieonderhandelingen moeten leiden. De Groenen willen voorgesprekken voeren met de FDP, een voorstel waar de liberalen al op de verkiezingsavond mee kwamen. Beide partijen vormen op dit moment de spil in het formatieproces: zowel de SPD als de CDU/CSU hebben hen nodig als ze een regering willen vormen. Maar de liberale FDP en de milieupartij Die Grünen liggen inhoudelijk ver uit elkaar. 

De SPD wil zo snel mogelijk met de FDP en de Groenen beginnen aan onderhandelingen over een zogenoemde Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, genoemd naar de partijkleuren rood-geel-groen). De sociaaldemocraten hebben beide partijen voor een gesprek nog deze week uitgenodigd, aldus SPD-fractievoorzitter Rolf Mützenich.

De FDP heeft partijvoorzitter Christian Lindner maandag opnieuw tot fractievoorzitter gekozen. De liberalen roepen de CDU/CSU op om snel te beslissen of de partij coalitiegesprekken wil voeren. De FDP wil liever met de CDU/CSU dan met de SPD regeren, maar bij de christendemocraten heerst door de zware verkiezingsnederlaag verdeeldheid over de rol die ze in het formatieproces zouden moeten spelen. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP tussen SPD en Groenen.

Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

SPD, Groenen en FDP gaan komende week verder onderhandelen. De CDU/CSU is in een pijnlijke machtsstrijd verwikkeld.

Lees meer

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Profiel van SPD-leider Olaf Scholz, die een goede kans maakt Merkel op te volgen als kanselier van Duitsland.

Lees meer

Podcast Achtung! Bondsdagverkiezingen

Podcast Achtung! Bondsdagverkiezingen

Duitslandweb neemt de Duitse verkiezingsuitslag onder de loep. Wat valt op?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger