Duitslandweb logo Duitslandweb

Formatie Duitsland: spannende dag in de fracties

Kort nieuws - 28 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De fracties van de meeste Duitse partijen komen vandaag voor het eerst sinds de Bondsdagverkiezingen van zondag bijeen. Bij de CDU/CSU kan het spannend worden als de nieuwe fractievoorzitter wordt gekozen. De SPD wil zo snel mogelijk aan de slag met coalitiegesprekken.

De SPD, die Linke, Bündnis 90/Die Grünen en de CDU/CSU bespreken vandaag de verkiezingsuitslag in hun fracties. De FDP heeft maandag al vergaderd, de AfD-fractieleden komen woensdag samen.

Bij de CDU/CSU kan het spannend worden. CDU-voorzitter Armin Laschet wil zich volgens Duitse media tot fractievoorzitter laten kiezen. Dat is, als de CDU/CSU niet gaat regeren, een van de machtigste posities binnen de partij. Maar de huidige fractievoorzitter Ralph Brinkhaus wil zich naar verluidt ook kandidaat stellen. Voor Laschet zou een nederlaag in de fractie slecht uitkomen na het zware verlies van zijn partij bij de verkiezingen. 

Bij de Groenen en de SPD zal het vandaag vooral gaan om de Sondierungen, informele gesprekken tussen partijen die tot officiële coalitieonderhandelingen moeten leiden. De Groenen willen voorgesprekken voeren met de FDP, een voorstel waar de liberalen al op de verkiezingsavond mee kwamen. Beide partijen vormen op dit moment de spil in het formatieproces: zowel de SPD als de CDU/CSU hebben hen nodig als ze een regering willen vormen. Maar de liberale FDP en de milieupartij Die Grünen liggen inhoudelijk ver uit elkaar. 

De SPD wil zo snel mogelijk met de FDP en de Groenen beginnen aan onderhandelingen over een zogenoemde Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, genoemd naar de partijkleuren rood-geel-groen). De sociaaldemocraten hebben beide partijen voor een gesprek nog deze week uitgenodigd, aldus SPD-fractievoorzitter Rolf Mützenich.

De FDP heeft partijvoorzitter Christian Lindner maandag opnieuw tot fractievoorzitter gekozen. De liberalen roepen de CDU/CSU op om snel te beslissen of de partij coalitiegesprekken wil voeren. De FDP wil liever met de CDU/CSU dan met de SPD regeren, maar bij de christendemocraten heerst door de zware verkiezingsnederlaag verdeeldheid over de rol die ze in het formatieproces zouden moeten spelen. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger