Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Achtergrond - 7 oktober 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik

Kanselierskandidaat Olaf Scholz van de Duitse SPD is donderdag vastberaden begonnen aan verkennende coalitie-besprekingen met De Groenen en de FDP. De CDU/CSU moet van de zijlijn toekijken. Die partij komt pas weer aan zet als de onderhandelingen over een zogenoemde Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, rood-geel-groen) vastlopen.

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie
© screenshot livestream Der Spiegel
Persconferentie van de drie bestuurders van FDP, SPD en Groenen.

Donderdagnamiddag lieten de partijen na zes uur overleg weten dat er genoeg bereidheid is om hindernissen te overwinnen. Maandag, dinsdag en vrijdag praten ze verder. Verdiepende gesprekken, noemen ze deze fase. 

Bijna tegelijkertijd gaf Armin Laschet van de CDU/CSU donderdagmiddag een persconferentie. Hij liet weten dat zijn partij nog steeds graag een regering wil vormen met Groenen en FDP en beschikbaar is voor gesprekken. Als zijn persoon daarbij een obstakel vormt, dan is hij bereid opzij te stappen, zei Laschet. De druk op Laschet om af te treden is enorm, ook binnen zijn partij. 

Voorlopig komt de CDU/CSU nog niet aan de formatie te pas. Co-voorzitter van de Groenen Annalena Baerbock drong donderdagmorgen aan op een snelle regeringsvorming. Duitsland en Europa moeten op een aantal terreinen dringende hervormingen doorvoeren, maande ze. Er komt een nieuwe klimaatconferentie aan en “de wereld wacht niet op ons”, zei Baerbock tegenover Deutschlandfunk.

De Groenen en de liberale FDP zijn de spil in het formatieproces, zij kunnen of de SPD of de CDU/CSU aan een meerderheid helpen. Ze namen in de afgelopen week het initiatief, door eerst met elkaar te praten, en daarna pas met de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD.

Baerbock liet woensdagochtend weten dat haar partij verder wil praten met de SPD en de FDP. Kort daarop meldde FDP-voorzitter Christian Lindner dat zijn partij dat aanbod aanneemt. Hij maakte ook duidelijk dat gesprekken met de CDU/CSU en de Groenen over de vorming van een regering hiermee niet definitief van tafel zijn. Maar overleg met de christendemocraten zal nu niet parallel worden gevoerd.

De SPD werd op 26 september bij de verkiezingen de grootste partij. De SPD en de Groenen liggen inhoudelijk dicht bij elkaar, met de FDP zijn grote verschillen te overbruggen, bijvoorbeeld als het gaat om financieel beleid en klimaatpolitiek. 

De FDP ligt inhoudelijk meer op een lijn met de CDU/CSU, die bij de verkiezingen flink heeft verloren en de tweede partij werd na de SPD. De voorgesprekken met de christendemocraten van de afgelopen dagen werden bemoeilijkt door verwijten over lekken. Zowel de Groenen als de FDP klaagden dat na de gesprekken met de CDU/CSU is gelekt naar de Bild Zeitung. Dat "werpt geen goed licht op de toestand binnen de CDU/CSU", aldus een woordvoerder van de Groenen.

Als het SPD, Groenen en FDP lukt een regering te vormen, is dat op zich al een revolutionaire vernieuwing. Duitsland wordt traditioneel door twee partijen geregeerd, meestal de CDU/CSU met een partner.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger