Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ex-militairen gearresteerd die huurlingen wierven voor strijd Jemen

Kort nieuws - 20 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De openbaar aanklager in Duitsland heeft twee oud-Bundeswehrsoldaten laten arresteren. Ze gelden als terreurverdachten. Ze zouden een huurlingenleger hebben willen opbouwen om in Jemen te vechten.

De ex-militairen, 52 en 60 jaar oud, wilden volgens de openbaar aanklager een huurlingenleger van 150 mensen opbouwen, bestaande uit andere oud-soldaten en voormalige politiemensen. Ze zouden contact met zeker zeven personen hebben opgenomen om te werven voor hun paramilitaire organisatie.

Met de huurlingen wilden de ex-militairen ingrijpen in de al jaren durende burgeroorlog in Jemen en vredesbesprekingen afdwingen tussen de Houthi-rebellen en de regering, aldus de openbaar aanklager. De huurlingen zouden elk maximaal 40.000 euro per maand betaald krijgen. Dat moest worden gefinancierd met particuliere giften, vooral uit Saoedi-Arabië. Dat land strijdt tegen de invloed van de Houthi-rebellen in Jemen, die door Iran worden gesteund. Pogingen van de ex-militairen om geld te krijgen van de regering in Saoedi-Arabië mislukten, maar wekten wel de interesse van Duitse onderzoeksinstanties.

Proberen een particulier leger op te bouwen is strafbaar in Duitsland. De openbaar aanklager onderzoekt daarnaast of de mannen terreurplannen hadden. Het idee zou zijn geweest het huurlingenleger ook in andere conflictgebieden in te zetten. Beide oud-soldaten zijn volgens Der Spiegel werkzaam geweest voor het omstreden veiligheidsbedrijf Asgaard. Dat raakte eerder in opspraak omdat het rechts-extremistische medewerkers in dienst zou hebben en in crisisgebieden zoals in Irak zou zijn opgedoken. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Merkel wordt donderdagavond in Berlijn uitgezwaaid met een 'Zapfenstreich', een eeuwenoude traditie.

Lees meer

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 8: Oost-Duitsland en de Freikörperkultur

Lees meer

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

De aanslag op een synagoge in Halle op 9 oktober 2019 veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.

Lees meer

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

Onderzoeker in opleiding Vera Vrijmoeth analyseert de vier fundamentele verschillen tussen beide landen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger