Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op Von der Leyen neemt toe in Pfullendorf-affaire

Kort nieuws - 8 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De kritiek op minister van Defensie Von der Leyen neemt toe. Ze zou de misstanden in de kazerne Pfullendorf groter hebben gemaakt dan ze waren. 

In januari meldde Spiegel Online dat rekruten in het elite-opleidingscentrum Pfullendorf in Baden-Württemberg dagelijks te maken hadden met 'seksueel-sadistische praktijken'. Volgens verschillende Bondsdagleden heeft Von der Leyen het parlement daarover vervolgens niet juist geïnformeerd en maakte ze de misstanden erger dan ze waren om zichzelf als daadkrachtige minister te presenteren. Details over de zaak van een rapport van het ministerie kwamen in de media terecht, maar ontlastende verklaringen werden slechts verkort weergegeven, zegt ook het OM. Naar aanleiding van de affaire werden zeven soldaten geschorst, die zullen worden ontslagen. En het hoofd Opleidingen van het leger werd wegens deze zaak en misstanden in een andere kazerne op non-actief gesteld. De aanklacht van seksueel-sadistische praktijken heeft het OM in maart al laten vallen, maar daarover heeft Von der Leyen het parlement niet geïnformeerd, zegt een aantal parlementariërs nu. Overigens doet het OM wel nog steeds onderzoek naar misstanden bij ontgroeningsrituelen in Pfullendorf, waarvoor de zeven soldaten zijn geschorst. 

Von der Leyen staat sowieso al onder druk vanwege haar harde kritiek op het leger na het bekend worden van een ander schandaal, rondom de extreem-rechtse militair Franco A.. Begin mei zei de minister dat de Bundeswehr een instellingsprobleem heeft en een zwakke leiding. Dit schoot velen in het verkeerde keelgat. Von der Leyen kondigde vervolgens hervormingen in het leger aan, ook naar aanleiding van wat er in Pfullendorf is gebeurd. Volgens haar zijn deze schandalen geen incidenten meer en is er een cultuuromslag nodig. Lees meer bij n-tv en welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger