Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op Von der Leyen neemt toe in Pfullendorf-affaire

Kort nieuws - 8 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De kritiek op minister van Defensie Von der Leyen neemt toe. Ze zou de misstanden in de kazerne Pfullendorf groter hebben gemaakt dan ze waren. 

In januari meldde Spiegel Online dat rekruten in het elite-opleidingscentrum Pfullendorf in Baden-Württemberg dagelijks te maken hadden met 'seksueel-sadistische praktijken'. Volgens verschillende Bondsdagleden heeft Von der Leyen het parlement daarover vervolgens niet juist geïnformeerd en maakte ze de misstanden erger dan ze waren om zichzelf als daadkrachtige minister te presenteren. Details over de zaak van een rapport van het ministerie kwamen in de media terecht, maar ontlastende verklaringen werden slechts verkort weergegeven, zegt ook het OM. Naar aanleiding van de affaire werden zeven soldaten geschorst, die zullen worden ontslagen. En het hoofd Opleidingen van het leger werd wegens deze zaak en misstanden in een andere kazerne op non-actief gesteld. De aanklacht van seksueel-sadistische praktijken heeft het OM in maart al laten vallen, maar daarover heeft Von der Leyen het parlement niet geïnformeerd, zegt een aantal parlementariërs nu. Overigens doet het OM wel nog steeds onderzoek naar misstanden bij ontgroeningsrituelen in Pfullendorf, waarvoor de zeven soldaten zijn geschorst. 

Von der Leyen staat sowieso al onder druk vanwege haar harde kritiek op het leger na het bekend worden van een ander schandaal, rondom de extreem-rechtse militair Franco A.. Begin mei zei de minister dat de Bundeswehr een instellingsprobleem heeft en een zwakke leiding. Dit schoot velen in het verkeerde keelgat. Von der Leyen kondigde vervolgens hervormingen in het leger aan, ook naar aanleiding van wat er in Pfullendorf is gebeurd. Volgens haar zijn deze schandalen geen incidenten meer en is er een cultuuromslag nodig. Lees meer bij n-tv en welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger