Duitslandweb logo Duitslandweb

Karlsruhe neemt zaak-Franco A. over, Von der Leyen zegt bezoek VS af

Kort nieuws - 2 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De procureur-generaal in Karlsruhe heeft de zaak-Franco A. in behandeling genomen, de van terreur verdachte Duitse soldaat. Minister Von der Leyen heeft haar voor woensdag geplande bezoek aan de VS afgezegd. 

De procureur-generaal bij het hoogste federale gerechtshof in Karlsruhe heeft de zaak overgenomen van het OM in Frankfurt am Main vanwege de "bijzondere betekenis" ervan. Bundeswehrsoldaat Franco A. gaf zich uit voor een Syrische vluchteling, vermoedelijk om een aanslag te plegen en vluchtelingen daarvan de schuld te geven. A. had extreem-rechtse sympathieën. Volgens Der Tagesspiegel had hij een lijst met namen van potentiële slachtoffers waarop onder meer oud-president Gauck en minister van Justitie Maas stonden. Volgens andere  Duitse mediaberichten zou er sprake zijn van een rechts-extremistisch netwerk binnen de Bundeswehr met tenminste vijf leden.

Minister Von der Leyen heeft haar voor woensdag geplande bezoek aan de VS afgezegd. In plaats daarvan gaat ze naar Illkirch in Frankrijk, waar Franco A. gestationeerd was. Donderdag ontvangt ze 100 hoge militairen in Berlijn, om de zaak en de consequenties ervan te bespreken. Von der Leyen staat onder druk na haar harde kritiek op het leger. Zo zei ze zondagavond op de Duitse tv dat het leger een instellingsprobleem en een zwakke leiding heeft en lijdt onder een "verkeerd begrepen korpsgeest". De recente schandalen zijn geen incidenten meer, vindt ze. Lees meer bij tagesschau.de, Tagesspiegel.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger