Duitslandweb logo Duitslandweb

Karlsruhe neemt zaak-Franco A. over, Von der Leyen zegt bezoek VS af

Kort nieuws - 2 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De procureur-generaal in Karlsruhe heeft de zaak-Franco A. in behandeling genomen, de van terreur verdachte Duitse soldaat. Minister Von der Leyen heeft haar voor woensdag geplande bezoek aan de VS afgezegd. 

De procureur-generaal bij het hoogste federale gerechtshof in Karlsruhe heeft de zaak overgenomen van het OM in Frankfurt am Main vanwege de "bijzondere betekenis" ervan. Bundeswehrsoldaat Franco A. gaf zich uit voor een Syrische vluchteling, vermoedelijk om een aanslag te plegen en vluchtelingen daarvan de schuld te geven. A. had extreem-rechtse sympathieën. Volgens Der Tagesspiegel had hij een lijst met namen van potentiële slachtoffers waarop onder meer oud-president Gauck en minister van Justitie Maas stonden. Volgens andere  Duitse mediaberichten zou er sprake zijn van een rechts-extremistisch netwerk binnen de Bundeswehr met tenminste vijf leden.

Minister Von der Leyen heeft haar voor woensdag geplande bezoek aan de VS afgezegd. In plaats daarvan gaat ze naar Illkirch in Frankrijk, waar Franco A. gestationeerd was. Donderdag ontvangt ze 100 hoge militairen in Berlijn, om de zaak en de consequenties ervan te bespreken. Von der Leyen staat onder druk na haar harde kritiek op het leger. Zo zei ze zondagavond op de Duitse tv dat het leger een instellingsprobleem en een zwakke leiding heeft en lijdt onder een "verkeerd begrepen korpsgeest". De recente schandalen zijn geen incidenten meer, vindt ze. Lees meer bij tagesschau.de, Tagesspiegel.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger