Von der Leyen: 'Opheldering problemen leger wordt moeilijk proces'
Kort nieuws - 3 mei 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet boven water krijgen en aanpakken van de problemen in het Duitse leger zal moeilijk zijn, pijn doen "en niet mooi worden", aldus minister van Defensie Von der Leyen dinsdag in een tv-interview. De kritiek op haar eigen rol houdt aan.
Von der Leyen heeft haar bezoek aan de VS dat vandaag zou beginnen afgezegd en gaat naar Illkirch bij Straatsburg. Daar was Bundeswehrsoldaat Franco A. gestationeerd bij een Duits-Franse brigade. A. zit vast omdat hij zich uitgaf als Syrische vluchteling, vermoedelijk om een aanslag te plegen en vluchtelingen daarvan de schuld te geven. Hij had extreem-rechtse sympathieën. Dat was ook al jaren bekend bij de legerleiding - hij had onder meer een masterscriptie geschreven waarin dat duidelijk naar voren kwam - maar die greep niet in. Von der Leyen zei zondag op de Duitse tv dat het leger een instellingsprobleem en een zwakke leiding heeft. De recente schandalen zijn geen incidenten meer, vindt ze. Dat komt haar op veel kritiek te staan. Als minister is ze zelf verantwoordelijk voor wat er in het leger gebeurt, luidt de kritiek vanuit het leger maar ook vanuit coalitiepartner SPD. Ze mag problemen niet op lagere niveaus afschuiven. SPD-lijsttrekker Martin Schulz zei vanmorgen dat Von der Leyen te weinig verantwoordelijkheidsgevoel heeft.
Von der Leyen benadrukte dinsdag in de ARD-Tagesthemen dat verreweg de meeste soldaten hun werk uitstekend doen. Maar de schandalen in het leger - seksuele vernederingen, pesterijen en rechts-extremisme - tonen aan dat de Bundeswehr echt een probleem met zijn instelling en zijn leiding heeft, herhaalde ze. Dat het niet om incidenten gaat, kwam ook in de Tagesthemen aan bod: rechts-extremisme is in het Duitse leger geen nieuw fenomeen, de militaire inlichtingendienst MAD doet onderzoek naar 240 gevallen die al langer spelen. Lees meer bij tagesschau.de, Spiegel Online en FAZ.net
Von der Leyen krijgt ook steun, bijvoorbeeld van de gezaghebbende commentator van de Süddeutsche Zeitung Heribert Prantl. Hij vindt de manier waarop Von der Leyen de problemen in het leger aanspreekt - "zoals nog nooit voor haar een minister gedaan heeft" - goed en de kritiek op haar onterecht. Juist dat ze de schandalen niet als incidenten ziet en spreekt van structurele fouten in het leger is moedig, zeker "in een omgeving die zulke vormen van moed klaarblijkelijk niet gewend is". Lees meer bij Süddeutsche.de
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig