Duitslandweb logo Duitslandweb

Defensieminister Von der Leyen tekent nieuwe 'Traditionserlass'

Kort nieuws - 28 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Von der Leyen (CDU) van Defensie tekent vandaag de nieuwe Traditionserlass, waarin is vastgelegd hoe het Duitse leger met het nationaal-socialistische verleden moet omgaan. De nieuwe versie vervangt de vorige uit 1982.

In de nieuwe Traditionserlass staat dat de Wehrmacht, het Duitse leger in de nazitijd, als institutie niet als traditie kan dienen voor de strijdkrachten van een democratische rechtsstaat. Centraal staat de eigen 62-jarige geschiedenis van de Bundeswehr, aldus Von der Leyen. De vorige versie van de Traditionserlass is in de tijd van de Koude Oorlog ontstaan en heeft volgens de minister nauwelijks meer iets te maken met de ervaringen van soldaten nu.

De kazerne in Hannover waar de ondertekening plaatsvindt, krijgt vandaag een nieuwe naam. In plaats van naar een Pruissische generaal uit de Eerste Wereldoorlog heet de kazerne voortaan naar Tobias Lagenstein, een Duitse militair die in 2011 in Afghanistan omkwam.

De discussie over een nieuwe Traditionserlass ontstond vorig jaar na het schandaal rond Franco A., een militair met extreem-rechtse sympathieën die aanslagen wilde plegen, en na berichten over wangedrag van elitetroepen. Volgens Von der Leyen ging het daarbij niet om incidenten, ze sprak van een mentaliteitsprobleem bij het Duitse leger. Op die uitspraak kreeg ze veel kritiek. Toch kondigde ze hervormingen en een cultuuromslag aan, waar de herziening van de Traditionserlass onderdeel van uitmaakt. Lees meer bij Deutschlandfunk, tagesschau.de en Focus.de

Zie ook: 
Interview met Peter Bartels - namens de regering toezichthouder op de Bundeswehr - over de nieuwe Tradtionserlass, in de Frankfurter Rundschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger