
Bundeswehr onderzoekt wangedrag elitetroepen KSK
Kort nieuws - 17 augustus 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bundeswehr doet onderzoek naar wangedrag bij de elitetroepen Kommando Spezialkräfte (KSK). Met deze zaak dreigt een nieuw schandaal voor het Duitse leger.
Een aantal KSK-leden zou in april bij het afscheid van een compagniecommandant de Hitlergroet hebben gebracht, met varkenskoppen hebben gegooid en rechtse rockmuziek hebben gedraaid. De ooggetuige die erover bericht zegt zelf als 'hoofdprijs' voor de commandant te zijn uitgenodigd, wat betekent dat ze seks met hem zou hebben. Daar had ze vrijwillig mee ingestemd, zegt ze. Het lijkt een nieuw schandaal voor de Bundeswehr, die de afgelopen maanden al veel kritiek te verduren kreeg. Zo zijn vier soldaten van het elite-opleidingscentrum Pfullendorf ontslagen wegens "mensonterende ontgroeningsrituelen" en was er de zaak rond Franco A., een militair met extreem-rechtse sympathieën die aanslagen wilde plegen.
Volgens minister Von der Leyen van Defensie gaat het hierbij niet om incidenten maar heeft het Duitse leger een mentaliteitsprobleem. Op die uitspraak kreeg ze veel kritiek. Toch kondigde ze hervormingen en een cultuuromslag aan. Vandaag begint in Hamburg aan de Führungsakademie van het leger de eerste workshop waarin aan de herziening van de Traditionserlass uit 1982 wordt gewerkt. Daarin is vastgelegd hoe het leger met het nationaal-socialistische verleden moet omgaan en wordt officieel gebroken met tradities die teruggaan tot de Wehrmacht, het Duitse leger in het Derde Rijk. De zaak rond Franco A. deed het debat oplaaien over hoe rechts de Bundeswehr desondanks is. Lees meer bij tagesschau.de en MDR.de
Lees meer over 'Maatschappij':

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’
Hoe kan het dat Duitsland geen stikstofcrisis heeft en Nederland wel?

De punkers
Duitse media gebruiken de punker als symbool voor maatschappelijke ontwrichting, ziet een verbaasde Merlijn Schoonenboom.

Duitse superhelden
Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten, schrijft Carsten Brzeski.

Herdenken: dilemma's en discussies
Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.
Reacties
Geen reacties aanwezig