Opmerkelijk: Burgemeester Dresden wil niet naakt
Rechtbank beslist of naaktportret mag worden vertoond

Achtergrond - 9 april 2010

Naakt, met ambtsketen en jarretels. Zo is Helma Orosz, burgemeester van Dresden, te zien op een schilderij van kunstenares Erika Lust. De burgemeester voelt zich gekrenkt. Ze vindt dat het schilderij haar gezag aantast.

Opmerkelijk: Burgemeester Dresden wil niet naakt
© dpa/picture-alliance
Erika Lust met het schilderij dat niet gezien mag worden.

Op het schilderij poseert burgemeester Orosz voor de Waldschloßchenbrücke. De bouw van deze nieuwe brug over de Elbe kostte Dresden de status van werelderfgoed. Het verlies van deze titel was een schok voor kunstenares Lust, meldt de Sächsische Zeitung. Ze had op allerlei manieren geprobeerd de bouw van de brug te verhinderen. Kunst moet kritisch zijn, vertelt ze de rechter, maar ze wilde de burgemeester niet kwetsen. “Ik heb het zo geschilderd omdat ik niet anders kon.”

 

De burgemeester is niet onder de indruk van de argumenten van Lust. Ze vindt dat ze op het schilderij teveel op een prostituee lijkt en dat het haar privacy aantast. Daarnaast tast de afbeelding haar autoriteit aan en wordt ook haar familie onnodig getroffen. Burgemeester Orosz dwong bij de rechter af dat het beeld tijdens tentoonstellingen en op internet verbiedt niet meer getoond werd. Lust ging daartegen in beroep. Volgende week vrijdag doet een hogere rechtbank uitspraak. Volgens Duitse media bepaalt de uitspraak wat belangrijker is: persoonlijke vrijheid of de vrijheid van de kunst.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger