Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse coalitiepartijen komen deze week met regeerakkoord'

Kort nieuws - 23 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD, de Groenen en de FDP komen nog deze week met een regeerakkoord. Dat melden Duitse media op basis van informatie van betrokkenen bij de coalitie-onderhandelingen. SPD-leider Olaf Scholz zou dan in de week van 6 december tot kanselier kunnen worden gekozen. 

De belangrijkste onderhandelaars van de partijen, Lars Klingbeil (SPD), Volker Wissing (FDP) en Michael Kellner (Groenen), zouden inmiddels bezig zijn met redactionele wijzigingen in het akkoord, meldt de RND. Het regeerakkoord moet overigens als het is gepresenteerd nog door alledrie de partijen worden goedgekeurd.

De SPD, de Groenen en de FDP begonnen de officiële coalitieonderhandelingen op 21 oktober, na een aantal eerste verkennende gesprekken. De afgelopen maand hebben 22 werkgroepen met van elke partij tot zes deelnemers gewerkt aan het regeerakkoord. Zij hebben voorstellen voorbereid waar de hoofdonderhandelaars van de partijen daarna mee aan de slag zijn gegaan. De verschillen tussen de partijen zijn bijvoorbeeld op het gebied van klimaat-, buitenlands en financieel beleid groot.

De afgelopen weken is nauwelijks informatie over de formatie gelekt. Tussendoor kwam een keer naar buiten dat de Groenen ontevreden waren over de plannen voor het klimaatbeleid, die niet ambitieus genoeg zouden zijn. De strijd tegen klimaatverandering moet een van de centrale doelstellingen van de nieuwe regering worden. Maar hoe het regeerakkoord er uit komt te zien, is grotendeels nog een verrassing. Na de verkennende gesprekken was wel duidelijk geworden dat er een verhoging van het minimumloon naar 12 euro is gepland en dat er geen belastingverhogingen komen. Ook is de bedoeling dat Duitsland vasthoudt aan de schuldenrem. 

Dat Olaf Scholz kanselier wordt van de nieuwe Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, naar de partijkleuren rood-geel-groen) staat vast. Duitse media verwachten dat FDP-leider Christian Lindner de nieuwe minister van Financiën wordt en dat de Groenen-partijleiders Annalena Baerbock en Robert Habeck ook belangrijke posten krijgen. Lees meer bij RND en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger