Duitslandweb logo Duitslandweb

Karl Lauterbach nieuwe minister van Gezondheid

Kort nieuws - 6 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD heeft maandagmorgen bekendgemaakt welke ministers de partij levert voor de nieuwe regering van Olaf Scholz. Bondsdaglid en gezondheidsexpert Karl Lauterbach wordt minister van Gezondheid. Hij volgt CDU'er Jens Spahn op.

Lauterbach is in de coronacrisis uitgegroeid tot een van de opvallendste woordvoerders over het coronabeleid. Hij is arts, epidemioloog en gezondheidseconoom en deelt via Twitter de nieuwste internationale studies en inzichten over het virus. Lauterbach heeft in de afgelopen twee jaar onophoudelijk gemaand dat het virus met strenge maatregelen in toom moet worden gehouden. Hij leek de meest logische keuze als minister van Gezondheid, maar of hij het ook zou worden was tot vandaag de vraag. Duitse media meldden dat in de bestuurslagen van de SPD weerstand was tegen zijn benoeming. Hij zou te veel zijn eigen plan volgen en te weinig een teamspeler zijn.  

Op een persconferentie om 10 uur stelde Scholz de nieuwe ministers voor. Het was voor hem vanzelfsprekend dat zijn ploeg voor de helft uit vrouwen moet bestaan, omdat die de helft van de bevolking vormen. De helft van de zestien ministeries krijgt een vrouwelijke minister. 

SPD'er Nancy Faeser wordt minister van Binnenlandse Zaken. Ze volgt CSU'er Horst Seehofer op. Faeser is lid van het deelstaatparlement van Hessen.

Hubertus Heil wordt minister van Arbeid en Sociale Zaken. Hij was dit ook al in het kabinet Merkel-IV, een coalitie van CDU/CSU en SPD. Christine Lambrecht wordt minister van Defensie. Ook zij had al een ministerspost in het vorige kabinet: ze is nog demissionair minister van Justitie.

Klara Geywitz wordt minister voor Bouwen en Wonen. Zij vormde in 2019 een duo met Olaf Scholz in de verkiezing voor het partijvoorzitterschap. De twee verloren die strijd. In december 2019 werd ze gekozen tot een van de vice-voorzitters van de partij.

Svenja Schulze wordt minister van Ontwikkelingssamenwerking. Zij was in Merkel-IV minister van Milieu, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid. Olaf Scholz wordt woensdag naar verwachting tot kanselier gekozen en laat zich bijstaan door Kanzleramtsminister (chef van de kanselarij) Wolfgang Schmidt, met wie hij al lang samenwerkt.  Volg de persconferentie van de SPD in de livestream

Coalitiepartners Groenen en FDP hebben vorige week al hun ministers bekendgemaakt. Bij de Groenen zijn dat Robert Habeck (Klimaat en Economische Zaken), Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken), Cem Özdemir (Voedsel en Landbouw), Steffi Lemke (Milieu), Claudia Roth (Media en Cultuur) en Anne Spiegel (Familiezaken).

De FDP levert vier ministers: partijleider Christian Lindner (Financiën), Volker Wissing (Verkeer en Digitalisering), Marco Buschmann (Justitie) en Bettina Stark-Watzinger (Onderwijs).

De nieuwe ministersploeg bestaat uit acht vrouwen, acht mannen, twee Oost-Duitsers (Klara Geywitz en Steffi Lemke) en de eerste bondsminister met een Turkse achtergrond (Cem Özdemir). Bekijk bij Tagesschau de gezichten van de nieuwe Duitse regering

Reacties

Ad de Wit - 17 december 2021 21:50

Zijn betoog in het parlement riekt naar totalitarisme!
Vragen van de oppositie niet willen beantwoorden is boosaardig.
Een parlement dat hiervoor klapt, is buitengewoon zorgwekkend.
Heb diverse (goede) Duitse vrienden. Hun (inmiddels overleden) ouders verontschuldigden zich ooit voor de 2e WO.
Nie wieder?

Reageer
Mara Ad de Wit - 5 januari 2022 19:15

De QR code is in 1994 in Japan voor het eerst ingevoerd. Doel was producten makkelijk te herkennen. Nu worden mensen gemarkeed met deze codes als artikels

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger