Duitslandweb logo Duitslandweb

Lauterbach waarschuwt voor nieuwe coronavarianten

Kort nieuws - 19 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) waarschuwt voor nieuwe coronavarianten in het najaar. Dat hij over een "absolute killervariant" heeft gesproken, wordt hem niet in dank afgenomen.

Lauterbach vreest het ontstaan van nieuwe, gevaarlijke varianten van het coronavirus in het komende najaar. Hij wil die voorkomen door op grote schaal vaccins te bestellen, zei hij in de Bild am Sonntag.

De diverse omikron-varianten die zich nu ontwikkelen, baren hem zorgen, aldus Lauterbach. De afstanden waarin nieuwe varianten de oude vervangen, worden steeds korter. "Dat betekent dat we ons steeds slechter op de mutaties kunnen voorbereiden." Het is goed mogelijk dat een zeer besmettelijke omikronvariant ontstaat, die net zo dodelijk is als de deltavariant, zei de minister. "Dat zou een absolute killervariant zijn." 

Meerdere virologen, artsen en politici bekritiseren de woordkeus van Lauterbach. Zij vinden het ongepast van een 'killervariant' te spreken. Het ontstaan daarvan zou epidemiologisch niet realistisch zijn, zeggen zij, en zo'n begrip leidt alleen maar tot onzekerheid bij de bevolking. De minister kan zulke "apocalyptische voorspellingen" beter niet doen, vindt de patiëntenorganisatie Deutsche Stiftung Patientenschutz. Dat is nog wat anders dan zich goed op het najaar voor te bereiden, aldus de stichting. Dat de minister dat doet, juicht ze toe.

Lauterbach verwacht vaccins die tegen omikron beschermen in september te hebben. Het doel is genoeg vaccins te hebben voor de hele bevolking, "ongeacht welke variant komt", zei hij. Ook gaat hij ervan uit dat de infectieziektenwet opnieuw zal moeten worden aangepast, zodat de invoering van strengere coronamaatregelen weer mogelijk is. Als voorbeeld noemde hij het dragen van mondkapjes in binnenruimtes. In Duitsland zijn sinds 20 maart veel coronaregels komen te vervallen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger