Duitslandweb logo Duitslandweb

Lauterbach en Wieler: Omikrongolf niet meer te voorkomen

Kort nieuws - 23 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een nieuwe coronagolf met de omikronvariant in Duitsland is niet meer te voorkomen. Dat hebben minister van Gezondheid Karl Lauterbach en directeur van het Robert Koch Institut (RKI) Lothar Wieler woensdag in een persconferentie gezegd. 

Lauterbach verwacht wel dat Duitsland, met de maatregelen die de bondsregering en de deelstaten hebben afgesproken, greep houdt op de omikrongolf. Vaccineren is daarbij het belangrijkste middel, aldus de minister. Nieuwe studies tonen aan dat boosters goed beschermen tegen een zwaar verloop van de ziekte en tegen besmettingsgevaar, zei hij. Ook blijkt dat boosters al na een week werken en niet zoals bij de tweede vaccinatie na 14 dagen.

De minister verwacht dat het lukt tot en met kerst de geplande 30 miljoen extra prikken te zetten. Het zijn er nu al 27 miljoen. In totaal moeten er 60 miljoen boosters worden gezet. Daarvoor zijn 30 miljoen extra vaccins van Moderna en 3 miljoen van Biontech/Pfizer beschikbaar. Ook heeft Lauterbach 4 miljoen doses van het nieuw toegelaten Novavax besteld, zei hij. Bij Biontech heeft hij bovendien 80 miljoen doses van een vaccin besteld dat speciaal tegen omikron wordt ontwikkeld. Die worden in april of mei verwacht. Lauterbach gaat ervan uit dat een vierde vaccinatie nodig zal zijn, zei hij.  

Het aantal besmettingen in Duitsland daalt op dit moment, maar Wieler van het RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, gaat ervan uit dat de cijfers binnenkort weer stijgen. De nieuwe infectiegolf zal een ongekende dynamiek hebben, aldus Wieler, waardoor overbelasting van het gezondheidssysteem dreigt. Hij drong er bij de bevolking in Duitsland op aan contacten te beperken. Lees meer bij Tagesschau en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger