Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: 'Te weinig ouderen halen vierde prik'

Kort nieuws - 25 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach en de directeur van het Robert Koch Institut (RKI) Lothar Wieler hebben tijdens een persconferentie vrijdag gewaarschuwd dat de huidige vaccinatiegraad in Duitsland onvoldoende is. Als die niet hoger wordt, zijn er in de herfst opnieuw maatregelen nodig, zei Lauterbach.

Lauterbach en Wieler riepen oudere Duitsers dringend op ook de vierde prik tegen het coronavirus te halen. Dat heeft 90 procent van de 70-plussers nog niet gedaan, volgens het RKI. Lauterbach vraagt de vaccinatiecommissie om het advies voor een vierde prik vanaf 70 jaar te heroverwegen en 60 jaar als leeftijdsgrens te nemen.

Lauterbach waarschuwde dat Covid-19 nog steeds geen onschuldige ziekte is. 25.000 mensen worden in het ziekenhuis behandeld, 2500 mensen liggen op de intensive care, aldus de minister. Voor ouderen en mensen bij wie het immuunsysteem niet goed reageert is het virus gevaarlijk. Ook wees hij op de vele gevallen van long-covid. "Dat dreigt de grootste chronische ziekte te worden in Duitsland." Ook waarschuwt Lauterbach dat omikron kan muteren en dan dieper in de longen kan doordringen, waardoor weer meer mensen ernstig ziek zouden worden.

Lauterbach waarschuwde ook om de Duitse situatie niet te vergelijken met bijvoorbeeld de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Duitsland heeft 5 tot 10 keer zoveel mensen boven de 60 met een verhoogd risico, aldus de minister. Desgevraagd zei de minister dat hij er voorstander van is dat bijvoorbeeld winkels toch een mondkapjesbeleid houden, ook al vervalt de mondkapjesplicht binnenkort. Over een vaccinatieplicht moet het parlement nog besluiten.

Het aantal nieuwe besmettingen was vrijdag bijna 300.000 (Duitsland heeft vijf keer zoveel inwoners als Nederland). Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is licht gestegen naar 1756. Volgens het RKI is 75,9 procent van de gehele bevolking tegen corona gevaccineerd. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung of kijk de persconferentie terug bij Phoenix (youtube) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger