Duitslandweb logo Duitslandweb

Gezondheidsminister Spahn: Ook gevaccineerden laten testen voor toegang

Kort nieuws - 12 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Demissionair minister Jens Spahn van Gezondheid en directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut (vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM) riepen vrijdagmorgen tijdens een persconferentie op tot extra maatregelen.

Spahn riep op om de 3G-regels voor toegang beter te controleren. In Duitsland wordt vaak wel naar een coronabewijs gevraagd, maar controle via een app blijft veelal uit. 'Gebruik die gratis app', maande Spahn. De huidige regels zijn niet meer genoeg, denkt Spahn, en hij pleitte voor 2G+ bij evenementen. Dan moet iedereen testen om te worden toegelaten, ook de gevaccineerden en genezenen. Ook wil hij een testplicht voor personeel en bezoekers in verzorgingshuizen. 

Ook Wieler deed een aantal dringende aanbevelingen. Bij gelegenheden waar alleen gevaccineerden en genezenen zijn toegelaten (2G), moeten mondkapjes op blijven en afstand worden gehouden, zei Wieler. Hij riep iedere burger op zelf verantwoordelijkheid te nemen en de contacten te reduceren. Evenementen moeten zo mogelijk worden afgelast, aldus Wieler. Ook brak hij nogmaals een lans voor vaccinatie en riep hij ouderen op de derde prik te gaan halen. Kinderen kunnen zich nog niet laten vaccineren, die moeten de volwassenen beschermen door zich te laten vaccineren, zei Wieler. Een zwaar verloop komt bij kinderen zeer zelden voor, maar ook als het zelden is, wil je dat toch voorkomen?, stelde Wieler vertwijfeld.

Volgens Wieler is het vijf over twaalf. Hij zwaaide met de donkerrood-gekleurde kaart van Duitsland. Veel ziekenhuizen zijn al overbelast en patiënten kunnen niet overal meer de hulp en verzorging krijgen die nodig is. Vooral in Beieren en in het oosten van Duitsland is de situatie ernstig.

Spahn kondigde aan dat Oostenrijk vanaf zondag weer hoogrisicogebied wordt. Niet-gevaccineerden die (terug) komen uit Oostenrijk, moeten dan in quarantaine. 

Komende donderdag komen de deelstaten en de bondsregering bijeen om over nieuwe maatregelen te beslissen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

c grijseels - 17 november 2021 15:08

mag men wel in hotels met vaccinatie in duitsland

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger