Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse gezondheidsminister roept op niet te feesten

Kort nieuws - 13 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Gezondheid Jens Spahn heeft in een persconferentie maandagochtend zijn zorgen uitgesproken over het gedrag van Duitse toeristen op Mallorca.

"Ik ben geen 'Feierverächter' (feesthater)", zei Spahn, maar dit is niet het moment om uitgelaten te feesten, waarschuwt de minister. Door de alcohol, de nabijheid die wordt gezocht en de ontremming wordt het het virus veel te gemakkelijk gemaakt, aldus Spahn. "De beelden van Mallorca baren me zorgen, we moeten oppassen dat de 'Ballermann' (de belangrijkste locatie voor de Duitse partytoeristen op het Spaanse eiland) geen tweede Ischgl wordt (verwijzend naar de Oostenrijkse skiplaats waar veel Europeanen besmet raakten met Covid-19)."

De minister doet een dringend beroep op eenieder om zich aan de zogenoemde AHA-regels te houden: Abstand - Hygiene- Alltagsmasken (mondkapjes). Als voorbeeld van te lichtzinnig gedrag noemt Spahn ook het organiseren van alternatieve Wiesn-feesten, zoals de Oktoberfeesten in München worden genoemd. "Waar gefeest wordt, is het risico bijzonder groot."  

Over de volle stranden aan de Duitse Oostzeekust maakt hij zich minder zorgen, omdat mensen daar proberen zich aan de regels te houden en de zeewind een gunstige factor is.

RKI-cijfers

De bij de persconferentie aanwezige directeur van het Robert Koch Institut, Lothar Wieler, meldde dat het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland is gestabiliseerd op een laag niveau. Met deze aantallen kunnen de Gesundheitsämter, de GGD's, het contactonderzoek bij besmette personen goed aan. Daarbij helpt ook de app, die inmiddels op 15,5 miljoen telefoons is geïnstalleerd.

Ook het aantal sterfgevallen is duidelijk afgenomen. Naar schatting zijn er momenteel 5000 actieve besmettingen in het land. Wieler denkt dat een tweede golf in het najaar te voorkomen is als mensen de gedragsregels blijven volgen. 

Aerosolen

Wieler benadrukte dat afstandsregels ook buiten belangrijk zijn, omdat ook daar besmetting via druppeltjes mogelijk is als mensen te dicht bij elkaar staan. Daarom is ook buiten een mondkapje nodig als de 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

We leren nog steeds veel bij over het virus, vertelde Wieler. "De aerosolen spelen een grotere rol dan we een aantal weken geleden wisten", aldus de RKI-directeur. Ook Spahn zei eerder dat besmetting via oppervlakten een kleinere rol speelt dan eerder gedacht, en de aerosolen juist een grotere rol spelen. 

Turkije

Gevraagd naar de reiswaarschuwing voor Turkije, zei Spahn dat die nog steeds geldt. Als Turkije dagelijkse besmettingscijfers per regio kan overleggen, wordt er meer mogelijk. Daar werkt Turkije momenteel hard aan, aldus de minister.

Bekijk de persconferentie op youtube: 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Wat begon met een corona-besmetting in Beieren, groeide uit tot een epidemie die zich over heel Duitsland verspreidde.

Lees meer

DIAloog: Verrassende verschillen in corona-aanpak

DIAloog: Verrassende verschillen in corona-aanpak

Arts-microbioloog Voss en journalist Pfalzgraf spreken over de corona-aanpak in Nederland en Duitsland (video)

Lees meer

Duitse regering biedt hulp aan noodlijdende studenten

Duitse regering biedt hulp aan noodlijdende studenten

Studenten kunnen vanaf vandaag bij de overheid aankloppen voor corona-noodhulp.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederlanders mogen vanaf 15 juni weer op vakantie naar Duitsland. Meer over de reis- en andere coronamaatregelen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger