Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister: Stijging aantal coronagevallen afgeremd

Kort nieuws - 29 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn had donderdag positief nieuws tijdens de corona-persconferentie: de sterke stijging van het aantal besmettingen is afgeremd. De laatste dagen neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Toch zijn de getallen nog te hoog en zijn de ziekenhuizen te zwaar belast, aldus Spahn.

Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, meldde donderdagmorgen 24.736 nieuwe besmettingen, bijna 5000 minder dan een week geleden. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen is gezakt naar 154,9. Woensdag was deze incidentie nog 160,6.

Directeur Lothar Wieler van het RKI zei tijdens de persconferentie dat de daling voor een groot deel te danken is aan het gedrag van de burgers. Met Pasen en in de paasvakantie zijn veel mensen thuis gebleven, blijkt uit de mobiliteitscijfers. En daarnaast hebben meer mensen zich waarschijnlijk aan de maatregelen gehouden en hun contacten beperkt, denkt Wieler. "Het is zo gelukt de derde golf af te remmen." Wieler sprak daarvoor zijn dank uit.

Wieler wees er op dat nog niet alle ouderen zijn gevaccineerd. Volgens hem zijn tweederde van de 80-plussers gevaccineerd en nog maar 30 procent van de 70-plussers. Ook vroeg hij aandacht voor long-covid bij kinderen. De meeste kinderen hebben nauwelijks last van een infectie, maar sommigen wel, aldus Wieler. De komende maanden zullen daar wetenschappelijke studies over verschijnen, "maar daar hoeven we niet op te wachten. Het betekent niet dat we nu nog niets hoeven doen om te zorgen dat minder kinderen besmet raken."

IC-verpleegkundige

Opmerkelijk tijdens de persconferentie was dat een IC-verpleegkundige het woord kreeg om te vertellen over de situatie in de ziekenhuizen. Ricardo Lange legde indringend uit hoeveel zwaarder de zorg voor Covid-patiënten is, vanwege de zweterige beschermkleding en de FFP3-maskers en omdat de patiënten regelmatig gedraaid moeten worden - met alle risico's vandien. Ook vroeg hij aandacht voor de mentale belasting. "IC-verpleegkundigen maken natuurlijk vaak mee dat patiënten overlijden, maar covid-patiënten sterven anders", zei Lange. Normaal is de familie er tijdens het hele verblijf op de IC bij. Maar nu mag de familie pas komen als de patiënt sterft.

Sommige patiënten verslechteren heel snel. De ene dag heb je iemand verzorgd en over zijn familie gepraat, de volgende dag is het bed leeg, vertelt Lange. "Volgens de infectieziektenwet moeten we de overledenen in zwarte zakken stoppen en dichtritsen." En dat ontelbaar vaak. "Das ist seelisch sehr belastend."

Lange wilde nog iets rechtzetten: "Steeds wordt gezegd dat ze de IC's niet willen overbelasten." Maar nu al moeten patiënten die eigenlijk op de IC horen, volgens Lange worden verpleegd op afdelingen die snel tot intensive care zijn omgebouwd, met personeel dat daarvoor niet is geschoold. "We zijn al overbelast."

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland wordt weer hoogrisicogebied. Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Anders dan in Nederland, geldt in Duitsland geen advies om alle jongeren tegen corona te vaccineren.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger