'Overleg deelstaten afgezegd, regering wil ingrijpen'
Kort nieuws - 9 april 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse gezondheidsminister Jens Spahn wil een strengere lockdown om de derde golf van de coronapandemie af te vlakken. Ook kanselier Merkel heeft zich daarvoor uitgesproken. Omdat de deelstaten het oneens zijn, is hun overleg van aanstaande maandag afgezegd. De regering wil de wet aanpassen, zodat ze aan de 'noodrem' kan trekken bij veel besmettingen. Dat melden Duitse media vrijdag.
De 'noodrem' dat betekent dat bij meer dan 100 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, de bondsregering maatregelen kan nemen. Tientallen CDU-parlementariërs hebben zich uitgesproken voor het aanpassen van de infectieziektenwet om dit mogelijk te maken.
De bondsregering kan zelf geen pandemiemaatregelen nemen, dat is taak van de deelstaten. Maar enkele deelstaten vinden een hardere lockdown momenteel niet nodig. Omdat de deelstaten het niet eens worden, gebeurt er al weken te weinig, volgens Merkel en Spahn. Daarom wil de regering via een wetswijziging zorgen dat ze kan ingrijpen als de besmettingen sterk oplopen. Spahn riep de deelstaten vrijdag op de "partijstrijd te staken en zich op de pandemie te concentreren".
Spahn denkt dat een strengere lockdown van een paar weken - een Brückenlockdown - de tijd kan overbruggen tot voldoende mensen zijn gevaccineerd. De vaccinatiecampagne kan deze week records melden, nu ook de huisartsen zijn ingeschakeld. Donderdag zijn 719.927 inentingen toegediend. Bijna 15 procent van de Duitse bevolking is nu gevaccineerd. Volgens Spahn kunnen voor gevaccineerden dezelfde regels gelden als voor mensen die zich hebben laten testen. Hij verwacht nog deze maand de regelgeving aan te passen, zodat gevaccineerden zich niet hoeven te laten testen om ergens toegelaten te worden. Zie ook het Impfdashboard
Tijdens een persconferentie vrijdagmorgen waarschuwden minister Spahn en directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut dat de situatie ernstig is en de ziekenhuizen momenteel snel volstromen. Steeds meer mensen moeten zich in het ziekenhuis laten behandelen en de patiënten worden steeds jonger, zei Wieler. Op de IC is de gemiddelde leeftijd naar 65 tot 68 jaar gedaald. Laatste week zijn er 700 Covid-patiënten bij gekomen op de IC. In totaal worden op dit moment bijna 4500 Covid-patiënten behandeld op de intensive care.
Wieler roept dringend op contacten verder te reduceren en de maatregelen in acht te nemen. Hij roept de deelstaten op tot strengere lockdownregels. "Iedere dag dat we ingrijpen uitstellen, verliezen we levens. Dat is zeker", aldus Wieler. Hij wees ook nog eens op het belang van intensief luchten in binnenruimtes, om verspreiding via aerosolen te vermijden. "Iedere infectie die we weten te vermijden is een succes."
Spahn geeft aan dat momenteel de meeste besmettingen ontstaan door privécontacten, in de kinderopvang en op school en op de werkvloer, en wil dus juist op die terreinen extra maatregelen. In het onderwijs, de kinderopvang en in het bedrijfsleven moet iedereen twee keer per week worden getest, stelt minister Spahn.
Wieler legde uit dat het openen van sectoren met sneltests alleen verantwoord is als de incidentie, het aantal besmettingen per 100.000 mensen, laag is. Wieler: "Met tests kunnen we het virus niet wegtesten." De sneltests herkennen niet alle besmettingen. "Ze zijn een extra instrument, maar kunnen niet de andere instrumenten vervangen." Lees meer bij Tagesschau
De vereniging van IC-artsen DIVI luidde donderdag de noodklok. De zorg raakt overbelast volgens de artsen. Het Charité-ziekenhuis in Berlijn kondigde donderdag aan dat de planbare zorg in dit gerenommeerde ziekenhuis wordt afgeschaald. Volgens de DIVI, die vrijdag een persconferentie belegde, gebeurt dit al in veel ziekenhuizen.
De hoge werkdruk eist zijn tol, constateren de artsen. Als straks de derde golf voorbij is, blijft de druk op de IC hoog omdat dan alle achterstallige operaties worden ingehaald. "En zo gaat het al meer dan een jaar", stelt de DIVI vast. "Het gaat er toe leiden dat verpleegkundigen het vak verlaten - en wij kunnen het ze niet kwalijk nemen." Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Corona in Duitsland':
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.
Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.
De schuldigen
Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.
Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.
Reacties
Geen reacties aanwezig