Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Spahn wil corona-noodtoestand niet meer verlengen

Kort nieuws - 19 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) wil de corona-noodtoestand in Duitsland niet nog een keer verlengen. In maart 2020 werd die door het parlement vastgesteld om extra maatregelen te kunnen nemen tegen de coronapandemie. Op 25 november loopt de noodtoestand af.

Door de vaccinatiecampagne is een overbelasting van het gezondheidssysteem geen acuut gevaar meer, aldus Spahn. Daarom hoeft na 25 november de zogenoemde epidemische Lage von nationaler Tragweite - een noodtoestand ten tijde van een epidemie - niet te worden verlengd, zei hij maandag tijdens een overleg met de deelstaatministers van Gezondheid. Hij baseert zich daarbij op informatie van het Robert-Koch-Institut (RKI), het Duitse RIVM.

De Epidemie-Fall, zoals de noodtoestand ook wordt genoemd, werd in maart 2020 vastgesteld door de Bondsdag. Daarmee heeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan in alle deelstaten gelden. Normaal gesproken gaan de deelstaten over hun eigen gezondheidsbeleid. De Bondsdag heeft de Epidemie-Fall daarna steeds weer verlengd, voor het laatst in augustus van dit jaar. Als dat niet nog een keer gebeurt, komt er op 25 november automatisch een einde aan. 

Spahn pleit er wel voor dat mensen zich aan de hygiëne- en afstandsregels blijven houden. Het ministerie van Gezondheid wil daarnaast dat ook de 3G-regel blijft, meldt Der Spiegel op basis van een rapport van het ministerie waarover ze beschikt. Volgens het 3G-beleid hebben mensen bijvoorbeeld voor de horeca en evenementen een coronabewijs nodig, dat aantoont dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest.

Als de noodtoestand niet wordt verlengd, is er geen basis meer om de hygiëne-, afstands- en 3G-regels landelijk te handhaven. De deelstaten moeten ze dan zelf invoeren. Een andere mogelijkheid is dat de Bondsdag de infectieziektenwet aanpast en deze maatregelen loskoppelt van de Epidemie-Fall.

Het aantal besmettingen in Duitsland loopt wel weer op, vooral in het zuid-oosten, waar de vaccinatiegraad laag is. De Sieben-Tage-Inzidenz, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, ligt op 75,1. Een week geleden was dat 65,8. Lees meer bij Tagesschau, Der Spiegel en het RKI

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger