Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Lauterbach wil bevoegdheid RKI inperken

Kort nieuws - 16 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) wil de bevoegdheid om de geldigheidsduur van het herstelbewijs te bepalen, weghalen bij het Robert Koch Institut (RKI, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM).

De beslissing komt nadat het RKI de geldigheidsduur van de 'genezenenstatus' in januari heeft aangepast. Na een doorgemaakte coronabesmetting geldt iemand in Duitsland nog maar drie maanden als hersteld, in plaats van zes maanden. Dat daardoor per direct veel mensen geen geldig coronabewijs meer hadden, kwam het RKI en de directeur van het instituut, Lothar Wieler, op veel kritiek te staan. 

Door de nieuwe Duitse coronaverordening hadden het RKI en het Paul Ehrlich Institut (PEI) sinds januari de bevoegdheid om de genezenenstatus te verkorten. Volgens omroep ARD gaat die bevoegdheid nu terug naar het ministerie van Gezondheid. "Over ingrijpende besluiten als de genezenenstatus wil ik zelf beslissen. Anders draag ik politieke verantwoordelijkheid voor het handelen van anderen", zo verklaarde minister Lauterbach bij de Bild-Zeitung. De deelstaten beslissen vandaag over het voorstel van Lauterbach. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger