Duitslandweb logo Duitslandweb

Herverkiezing Steinmeier als president zo goed als zeker

Kort nieuws - 4 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Groenen hebben hun steun uitgesproken voor een tweede ambtstermijn voor bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Daarmee is zijn herverkiezing in februari zo goed als zeker.  

Steinmeier is een "zeer goede en zeer gerespecteerde bondspresident", lieten de partij- en fractievoorzitters van Bündnis 90/Die Grünen dinsdag in een gezamenlijke verklaring weten. Zij prijzen de grote verdiensten van Steinmeier voor het land. "We zijn ervan overtuigd dat hij onze samenleving op de moeilijke weg uit de pandemie verder steun en oriëntatie geeft." Eerder kreeg Steinmeier al de steun van de FDP en van zijn eigen SPD. 

Steinmeier is bondspresident sinds 2017 en heeft in mei vorig jaar aangegeven het ambt graag nog een keer te willen vervullen. De bondspresident wordt in Duitsland elke vijf jaar gekozen door de Bundesversammlung, die bestaat uit alle Bondsdagleden en evenveel afgevaardigden uit de deelstaten, samen 1472 personen. Bij de verkiezing op 13 februari heeft de regeringscoalitie van SPD, Groenen en FDP een meerderheid in deze bondsvergadering. Nu ook de Groenen Steinmeier steunen, is de kans klein dat de CDU/CSU met een eigen kandidaat voor het bondspresidentschap komt. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger