Duitslandweb logo Duitslandweb

Herverkiezing Steinmeier als president zo goed als zeker

Kort nieuws - 4 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Groenen hebben hun steun uitgesproken voor een tweede ambtstermijn voor bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Daarmee is zijn herverkiezing in februari zo goed als zeker.  

Steinmeier is een "zeer goede en zeer gerespecteerde bondspresident", lieten de partij- en fractievoorzitters van Bündnis 90/Die Grünen dinsdag in een gezamenlijke verklaring weten. Zij prijzen de grote verdiensten van Steinmeier voor het land. "We zijn ervan overtuigd dat hij onze samenleving op de moeilijke weg uit de pandemie verder steun en oriëntatie geeft." Eerder kreeg Steinmeier al de steun van de FDP en van zijn eigen SPD. 

Steinmeier is bondspresident sinds 2017 en heeft in mei vorig jaar aangegeven het ambt graag nog een keer te willen vervullen. De bondspresident wordt in Duitsland elke vijf jaar gekozen door de Bundesversammlung, die bestaat uit alle Bondsdagleden en evenveel afgevaardigden uit de deelstaten, samen 1472 personen. Bij de verkiezing op 13 februari heeft de regeringscoalitie van SPD, Groenen en FDP een meerderheid in deze bondsvergadering. Nu ook de Groenen Steinmeier steunen, is de kans klein dat de CDU/CSU met een eigen kandidaat voor het bondspresidentschap komt. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger