Duitslandweb logo Duitslandweb

Pijnlijk verlies voor Merkel in Nedersaksen
SPD en Groenen winnen deelstaatverkiezingen met 1 zetel verschil

Achtergrond - 21 januari 2013

De oppositie heeft een kleine maar belangrijke overwinning behaald in de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen. De SPD en de Groenen wonnen met één zetel verschil van de coalitie. De uitslag maakt een rood-groene regering mogelijk in Nedersaksen en verandert ook de verhoudingen in de Duitse senaat. Een klap in het gezicht van Merkel.

Pijnlijk verlies voor Merkel in Nedersaksen
© Picture alliance/dpa

Het was zweten voor de CDU en de FDP zondagavond. De coalitiepartners werden wel-niet-wel en uiteindelijk toch niet samen de grootste in Nedersaksen.

McAllister

Hoewel zijn partij de CDU alsnog de meeste stemmen kreeg (36%), is dit slecht nieuws voor de ministerpresident van de deelstaat, David McAllister. Het betekent namelijk een einde aan tien jaar regeren voor CDU en FPD. En McAllisters vertrek.

De liberalen van de FDP zagen hun stemmenaantal verrassend toenemen (naar 9,9%), maar het kon een nederlaag voor de coalitie niet voorkomen. De Groenen behaalden hun beste resultaat in de deelstaat ooit met 13,7% van de stemmen. Die Linke verdwijnt uit het deelstaatparlement. De Piraten haalden de kiesdrempel van vijf procent niet.

Droompartners

Hoewel het in theorie mogelijk is dat de CDU met de SPD gaat regeren, wordt de uitslag in de Duitse media direct geduid als de aankondiging van een rood-groene regering. De SPD en de Groenen zijn namelijk zelfverklaard droompartners en hebben samen genoeg stemmen voor een coalitie.

McAllister verklaarde maandag geen oppositieleider te willen worden en zei ‘met opgeheven hoofd’ zijn plaats te verlaten. Angela Merkel bedankte hem tijdens een persconferentie voor zijn inzet.

Roet in het eten

Daarbij oogde de bondskanselier niet al te vrolijk. En terecht, want de uitslag gooit om twee redenen roet in het eten voor de CDU. Ten eerste belooft het weinig goeds voor de aankomende landelijke verkiezingen in september, en ten tweede werpt de uitslag de machtsverhoudingen in de senaat omver.

Afb.:DuitslandwebPartijen die in de deelstaten regeren, komen namelijk ook in de Bondsraad. Als de SPD en de Groenen in Nedersaksen met de scepter zwaaien, krijgen daarmee ook de linkse partijen (SPD, de Groenen de Die Linke) een meerderheid in de landelijke senaat. Voor het eerst sinds 1998.

Nieuwe macht

Tot verdriet van de christendemocraten. "Als dat gebeurt, is het voor ons nauwelijks nog mogelijk om besluiten door te voeren waar de SPD tegen is", zei CDU-fractievoorzitter Volker Kauder.

Zijn angst lijkt gegrond, want SPD-fractievoorzitter Frank-Walter Steinmeier verklaarde de nieuwe macht te zullen gebruiken. De sociaaldemocraten willen hun meerderheid inzetten om het minimumloon in te voeren en de omstreden ‘aanrechtsubsidie’ – het zogenoemde Betreuungsgeld - aan te vechten, zei de SPD-er vandaag strijdlustig tegen ZDF.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger