Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland investeert 100 miljard extra in Bundeswehr

Kort nieuws - 27 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland gaat 100 miljard euro investeren in de Bundeswehr. Dat maakte kanselier Scholz vandaag bekend tijdens een extra zitting van de Bondsdag. Ook gaat Duitsland voortaan jaarlijks meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in defensie investeren. Dat is meer dan de NAVO-norm en een ongekende ommezwaai in het Duitse buitenland- en defensiebeleid.

De aanval van Rusland op Oekraïne is een keerpunt voor Europa, zei Scholz in een regeringsverklaring in de Bondsdag. Het Duitse parlement was vandaag voor een speciale zitting bijeen gekomen. Duitsland heeft Oekraïne volle solidariteit toegezegd, aldus de kanselier. "De hemeltergende onrechtvaardigheid, de pijn van de mensen in Oekraïne - die gaan ons na aan het hart." Wat de Russische president Poetin doet is mensonterend, druist in tegen internationaal recht en is "door niets en niemand te rechtvaardigen", zei Scholz. 

Sinds de Russische aanval is de wereld niet meer dezelfde als daarvoor, aldus de kanselier, en het gaat erom "of we de kracht kunnen opbrengen oorlogsstokers als Poetin grenzen te stellen". Mede daarom heeft Duitsland besloten toch wapens aan Oekraïne te leveren, zei Scholz onder bijval van de parlementariërs. Dat besluit nam de bondsregering zaterdag. Ook dat is een grote ommezwaai in het Duitse beleid, tot nu toe weigerde Duitsland wapenleveranties aan het Oost-Europese land. Het gaat in dit geval om defensieve wapens: 1.000 antitankwapens en 500 luchtdoelraketten van het type Stinger. Bekijk Scholz' gehele regeringsverklaring en het debat in de Bondsdag op youtube

Swift

Zaterdagavond maakte Duitsland ook een draai bij de uitsluiting van Rusland uit het internationale bankensysteem Swift. De bondsregering wilde daar de afgelopen dagen niet aan - als Rusland niet meer meedoet aan Swift, raakt dat Duitsland zelf ook hard. Maar met die houding isoleerde Duitsland zich in de EU steeds meer. Uiteindelijk stemde de Duitse regering er toch mee in dat een deel van de Russische banken van Swift wordt losgekopppeld. 

Nu komen daar de 100 miljard euro voor het Duitse leger en de extra jaarlijkse investeringen in defensie bij. Voor de 100 miljard Sondervermögen (speciaal budget) wordt de overheidsbegroting voor 2022 aangevuld, aldus Scholz. De Bundeswehr heeft "sterke nieuwe capaciteiten" nodig en het criterium is nu dat alles wordt gedaan wat nodig is "om de vrede in Europa te waarborgen". Duitsland moet duidelijk meer investeren om "onze vrijheid en onze democratie te beschermen", zei de kanselier. Doel is een "efficiënt, zeer modern en geavanceerd leger".   

Scholz riep alle Bondsdagfracties op het Sondervermögen voor het leger in de grondwet te verankeren. Hij heeft de extra uitgaven met minister van Financiën Christian Lindner (FDP) afgestemd, zei hij. Lindner legt het kabinet op 9 maart een begrotingsvoorstel voor. Het is afwachten of hij voor deze uitgaven extra schulden aangaat of op andere terreinen gaat bezuinigen, schrijft nieuwssite Tagesschau.

2-procentnorm

Dat Duitsland voortaan ook ruim 2 procent van het bbp in defensie investeert, is niet alleen om aan de NAVO-norm te voldoen, zei Scholz. "We doen dit ook voor onszelf, voor onze eigen veiligheid." De afgelopen jaren wilde Duitsland het defensiebudget juist niet verhogen. Vooral Scholz' SPD en coalitiepartner Bündnis 90/Die Grünen waren daar tegen. In hun verkiezingsprogramma keurden de Groenen de 2-procentnorm vorig jaar nog af.

Na de aanval op Oekraïne ontstond daarover binnen Duitsland debat. "Als onze wereld is veranderd", zo verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbcok van de Groenen de draai in het beleid, "moet ook onze politiek veranderen." Lees meer bij Tagesschau over de extra investeringen in defensie en over de toespraak van Scholz in de Bondsdag 

Reacties

Buddenbreuck - 3 maart 2024 11:43

Duitsland reageert als schoothondje van VS met miljarden extra die Duitse burgers nog armer gaat maken, de meeste AOWers in Duitsland hebben niet genoeg inkomen en hebben bijstand nodig,de meeste werknemers niet genoeg inkomen en hebben bijstand nodig, Duitsland heeft geen vijanden en derhalve ook geen extra bewapening nodig, de VS profiteren van extra bewapening,de EU is zonder de VS geen prooi voor Russen of andere Landen in de wereld, oorlogen maken kapitalisten rijk en burgers arm,

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger