Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz bespreekt munitietekorten Bundeswehr

Kort nieuws - 29 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ondanks de investering van 100 miljard euro heeft de Bundeswehr, de Duitse landmacht, grote moeite om aan munitie te komen. Dit komt vooral door een kleinere productiecapaciteit. Kanselier Scholz sprak maandag met vertegenwoordigers uit de defensie-industrie over een oplossing. 

Het tekort is ontstaan doordat er jarenlang te weinig munitie is besteld door de Bundeswehr. Duitse producenten hebben daarom de productiecapaciteit teruggeschroefd of helemaal geschrapt. De Duitse wapenindustrie levert daarnaast ook aan andere landen, en nu de vraag naar munitie is gestegen moeten langzame bestellers achteraan aansluiten.

Om de tekorten tegen te gaan moet de Duitse regering structurele problemen oplossen: voor de productie van munitie is de industrie direct of indirect afhankelijk van springstoffen en kruit uit China. Dit land is sinds een half jaar gestopt met leveren van deze producten aan westerse landen, waardoor levertijden langer en prijzen hoger zijn geworden, schrijft Tagesschau op basis van een bericht van het digitale mediaplatform Table.Media. Duitsland kan met de huidige voorraden slechts één dag oorlog voeren wanneer wordt uitgegaan van het munitieverbruik van de strijdende partijen in Oekraïne.

Begin dit jaar kondigde kanselier Scholz (SPD) aan 100 miljard euro in de Duitse defensie te gaan investeren om nieuwe wapens en uitrusting te kopen. Volgens oppositiepartijen CDU/CSU heeft minister van Defensie Lambrecht (SPD) dit plan nog nauwelijks in werking gezet. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geert van Dijk - 15 april 2024 19:48

De dienstplicht moet, hij ook in Nederland worden ingevoerd ?
en is het zo dat de asielzoekers dan ook het leger in moeten of worden
worde zij daarvan vrij gesteld.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger