Duitslandweb logo Duitslandweb

Blamage: Duitse Puma-pantservoertuigen vallen uit

Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na een oefening van het Duitse leger met 18 moderne Puma-pantservoertuigen blijkt niet één daarvan inzetbaar te zijn. Dat meldde Der Spiegel (betaalmuur) afgelopen weekeinde. Het is een domper voor het Duitse ministerie van Defensie: de Panzergrenadierbrigade 37, die met de Puma's oefende, moet begin 2023 de leiding van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) overnemen, onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO.

Bij de Puma's waarmee het Duitse leger oefende, was onder meer sprake van niet functionerende elektronica en kabelbrand. Dat er problemen waren, was bekend, maar dat alle Puma's uitvielen is een grote tegenvaller.

Het Duitse leger heeft 350 Puma's besteld, ze zijn veel moderner dan hun voorgangers, de Marder-gevechtsvoertuigen. Nu de Puma's niet inzetbaar blijken, moet Duitsland geen Marder-voertuigen meer leveren ter ondersteuning van de strijd in Oekraïne, vindt Johann Wadepuhl, vice-fractievoorzitter van oppositiepartij CDU. Om zichzelf te kunnen verdedigen, heeft Duitsland de oudere Marders nodig, zegt hij. 

Crisisoverleg op het ministerie van Defensie vandaag, moet duidelijkheid brengen over de omvang van het probleem en of de oorzaak bij de producent ligt of bijvoorbeeld bij verkeerd onderhoud. Duitsland koopt in ieder geval voorlopig geen Puma's meer, heeft minister Christine Lambrecht (SPD)maandagmiddag laten weten. Een nabestelling is uitgesteld. 

De druk op Defensie is groot: "We hebben NAVO-verplichtingen waaraan we moeten voldoen", aldus voorzitter van de Bondsdag-defensiecommissie Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP). Volgens Lambrecht kan Duitsland de Marders inzetten voor de NAVO-flitsmacht. Het uitvallen van de Puma's betekent desalniettemin opnieuw flinke imagoschade voor de Bundeswehr, aldus nieuwssite Tagesschau. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau en Der Spiegel

Tagesschau verwijst met de imagoschade onder meer naar het acute gebrek aan munitie bij de Bundeswehr, zoals eind november bleek. In geval van oorlog zou het leger slechts voor enkele dagen voldoende munitie hebben. Het Duitse leger heeft als gevolg van bezuinigingen jarenlang te weinig munitie besteld. Daardoor ging de Duitse industrie minder produceren. Nu weer meer munitie nodig is, moet de productie weer worden opgevoerd. Dat kost tijd. Bovendien moet de Bundeswehr achteraan aansluiten, na landen die eerder al bestellingen hebben geplaatst. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger