Duitslandweb logo Duitslandweb

Puma-pantservoertuigen bijna allemaal weer gerepareerd

Kort nieuws - 3 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bijna alle Puma-pantservoertuigen van het Duitse leger, die bij een oefening vorige maand niet inzetbaar bleken, zijn weer gerepareerd. Dat heeft producent Rheinmetall laten weten. Dat de pantservoertuigen zoveel mankementen vertoonden, was een blamage voor de Duitse defensie. De Puma's moesten worden ingezet in de NAVO-flitsmacht, de vraag was na de oefening of dat nog wel kon.

Bij de problemen met de Puma's ging het om kleinigheden, aldus Rheinmetall. Van de 18 pantservoertuigen die bij de oefening in december bleken uit te vallen, rijden er nu weer 17, heeft de Duitse wapenproducent laten weten. 

Het ministerie van Defensie zegt de komende dagen aan een plan te werken dat ervoor moet zorgen dat de Puma's "langdurig en onder gevechtsomstandigheden kunnen worden gebruikt". De Panzergrenadierbrigade 37, die met de Puma's oefende, moet dit jaar de leiding van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) overnemen, onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO. In december liet minister van Defensie Christine Lambrecht (SPD) weten dat als de Puma's niet kunnen worden gebruikt, Duitsland zijn Marder-gevechtsvoertuigen kan inzetten. Het uitvallen van de Puma-pantservoertuigen betekende desalniettemin flinke imagoschade voor de Bundeswehr. Duitsland besloot in ieder geval voorlopig geen Puma's meer te kopen, een nabestelling werd uitgesteld. 

Lambrechts ministerie zegt nu te weten wat de problemen met de gevechtsvoertuigen waren, maar wil daar verder geen mededelingen over doen. Daardoor blijft onduidelijk hoe ernstig de mankementen waren en of die door productie- of door bijvoorbeeld onderhoudsfouten zijn ontstaan. Oppositiepartij CSU en regeringspartij de Groenen willen snel opheldering van Lambrecht over wat er mis is gegaan. Lees meer bij Tagesspiegel en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger