Duitslandweb logo Duitslandweb

Puma-pantservoertuigen bijna allemaal weer gerepareerd

Kort nieuws - 3 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bijna alle Puma-pantservoertuigen van het Duitse leger, die bij een oefening vorige maand niet inzetbaar bleken, zijn weer gerepareerd. Dat heeft producent Rheinmetall laten weten. Dat de pantservoertuigen zoveel mankementen vertoonden, was een blamage voor de Duitse defensie. De Puma's moesten worden ingezet in de NAVO-flitsmacht, de vraag was na de oefening of dat nog wel kon.

Bij de problemen met de Puma's ging het om kleinigheden, aldus Rheinmetall. Van de 18 pantservoertuigen die bij de oefening in december bleken uit te vallen, rijden er nu weer 17, heeft de Duitse wapenproducent laten weten. 

Het ministerie van Defensie zegt de komende dagen aan een plan te werken dat ervoor moet zorgen dat de Puma's "langdurig en onder gevechtsomstandigheden kunnen worden gebruikt". De Panzergrenadierbrigade 37, die met de Puma's oefende, moet dit jaar de leiding van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) overnemen, onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO. In december liet minister van Defensie Christine Lambrecht (SPD) weten dat als de Puma's niet kunnen worden gebruikt, Duitsland zijn Marder-gevechtsvoertuigen kan inzetten. Het uitvallen van de Puma-pantservoertuigen betekende desalniettemin flinke imagoschade voor de Bundeswehr. Duitsland besloot in ieder geval voorlopig geen Puma's meer te kopen, een nabestelling werd uitgesteld. 

Lambrechts ministerie zegt nu te weten wat de problemen met de gevechtsvoertuigen waren, maar wil daar verder geen mededelingen over doen. Daardoor blijft onduidelijk hoe ernstig de mankementen waren en of die door productie- of door bijvoorbeeld onderhoudsfouten zijn ontstaan. Oppositiepartij CSU en regeringspartij de Groenen willen snel opheldering van Lambrecht over wat er mis is gegaan. Lees meer bij Tagesspiegel en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

De Groenen verwijten verkeersminister Volker Wissing 'Bummelei' bij het moderniseren van het Duitse spoor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger