Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en VK akkoord over nauwe defensie-samenwerking

Kort nieuws - 23 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken veel nauwer samen te werken op het gebied van defensie. Boris Pistorius en John Healey, de defensieministers van beide landen, tekenen daarvoor vandaag in Londen het Trinity House Agreement.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk spreken deze defensiesamenwerking vooral af met het oog op de dreiging uit Rusland, meldt Pistorius in een verklaring van de Duitse regering. Met het Trinity House akkoord - genoemd naar de locatie waar het wordt ondertekend - toont het VK bovendien een nieuwe oriëntatie op Europa, staat in de verklaring. 

"Met verschillende projecten bij het leger, de luchtmacht, de marine en cyber verhogen we samen onze capaciteiten", aldus Pistorius. "We dragen er zo samen aan bij de Europese peiler binnen de NAVO te versterken." Healey noemt het akkoord een "mijlpaal" in de betrekkingen met Duitsland.

Een van de afspraken is dat Duitse verkenningsvliegtuigen in Schotland worden gestationeerd, waarmee ze op de Noord-Atlantische Oceaan onderzeeërs kunnen opsporen en zo onderzeekabels beschermen tegen sabotage. Ook Duitse en Britse wapenproducenten gaan intensiever samenwerken. Samen met andere landen willen Duitsland en het VK betere langeafstandswapens en drones ontwikkelen. En ze willen aan de oostgrens van de NAVO hun logistieke krachten bundelen. Zo gaat Duitsland een brigade in Litouwen stationeren en heeft het VK troepen in Estland. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU

Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU

Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger