Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz sluit inzet NAVO in Oekraïne-oorlog uit

Kort nieuws - 4 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz (SPD) sluit een inzet van de NAVO in de oorlog in Oekraïne uit. Dit zei hij woensdagavond tijdens een tv-interview op de ZDF. Hij sprak ook over de nieuwe investeringen in defensie en over oud-kanselier en partijgenoot Gerhard Schröder.

Een directe confrontatie tussen de NAVO en Rusland moet worden voorkomen, zei Scholz tijdens het interview in de talkshow van Maybrit Illner. Als de NAVO deelneemt aan de oorlog in Oekraïne betekent dat "een dramatische escalatie", aldus de kanselier, en dat zou "grote gevaren opleveren". Daarom worden nu ook geen beslissingen genomen "die ertoe leiden dat NAVO-landen militair bij deze strijd betrokken raken". Wel verdedigde hij de hulp van Duitsland aan Oekraïne met wapenleveranties. Een voortzetting van het Duitse beleid om geen wapens te leveren aan landen in oorlog was in deze situatie niet juist geweest, aldus de kanselier. 

Scholz sprak ook over de investeringen in defensie die hij zondag verrassend heeft aangekondigd. Zo komt er een eenmalige investering van 100 miljard euro in de Bundeswehr. Het is nog onduidelijk waar het geld vandaan moet komen. Sociale organisaties in Duitsland zijn bang dat de budgetverhogingen ten koste gaan van sociale voorzieningen en dat vooral lagere inkomens worden getroffen. Scholz sprak dit woensdagavond tegen, de investeringen gaan niet ten koste van andere plannen van de coalitie, zoals meer steun voor mensen met een uitkering, kinderen uit arme gezinnen en voor de zorg.

Ook oud-kanselier Gerhard Schröder kwam ter sprake. De SPD'er, kanselier van 1998 tot en met 2005, werkt al jaren voor Russische energiebedrijven als Rosneft en Nord Stream. Hij geldt als een persoonlijke vriend van de Russische president Poetin. Schröder heeft zich weliswaar uitgesproken tegen de oorlog, maar ligt onder vuur. Scholz sloot zich bij de critici aan die vinden dat Schröder zijn functies in de Russische ondernemingen moet neerleggen. Zoiets is voor een oud-kanselier geen particuliere aangelegenheid, zei Scholz, kanseliers hebben ook na hun ambtstermijn verplichtingen waar ze zich aan moeten houden. 

Ook wil Scholz dat de Bondsdag onderzoekt of Schröder aanspraak kan blijven maken op een kantoor en personeel van het Duitse parlement, wat oud-kanseliers in principe toekomt. "Bondsdagmedewerkers mogen niet worden ingezet voor taken die voortkomen uit particuliere economische activiteiten", aldus Scholz. Bekijk hier de uitzending en lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Do - 4 maart 2022 15:36

We staan erbij en we kijken er naar. Wat deden we dan in bijvoorbeeld Afghanistan, Sirië, Irak etc. Geef dan eerlijk toe dat de Navo niet opgewassen is tegen het geweld van Poetin in plaats van onzin te verkopen. Weten de burgers van Oekraïne ook waar ze aan toe zijn.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger