Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: NAVO moet buiten strijd blijven

Kort nieuws - 23 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft woensdag in een debat over de begroting in de Bondsdag duidelijk gesteld dat de NAVO geen partij wordt in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Duitsland is op allerlei manieren solidair met Oekraïne, zei Scholz, maar de NAVO kan niet betrokken raken. Een no-fly-zone is daarom geen optie. 

Scholz zei dat de sancties effect hebben en nog steeds worden aangescherpt. "De wapens moeten zwijgen en wel direct." Een volledige olie- en gasboycot wil hij niet, uit vrees voor een economische recessie. De sancties moeten de EU niet harder treffen dan het Russische regime, aldus Scholz.

De kanselier vertelde deze week indringend met de Russische president Poetin te hebben gesproken. Scholz: "Poetin moet de waarheid horen over de oorlog in Oekraïne. En deze waarheid is: de oorlog verwoest Oekraïne. Maar met de oorlog verwoest Poetin ook Ruslands toekomst." 

Belangrijk onderwerp in het debat was de 100 miljard euro die Duitsland extra uittrekt voor het leger. Voor deze investering is een grondwetswijziging nodig en daarvoor heeft de regering tweederde meerderheid nodig in de Bondsdag. Fractievoorzitter Friedrich Merz van oppositiepartij CDU/CSU formuleerde de voorwaarden voor instemming van zijn partij. Hij wil inspraak over de besteding van het geld en wil zeker stellen dat het geld ook echt wordt besteed aan de Bundeswehr, voordat hij akkoord gaat. Ook wil hij garanties dat de komende jaren 2 procent van het bbp aan de NAVO wordt besteed.

De andere grote thema's in de toespraak van Scholz waren de coronapandemie en de strijd tegen klimaatverandering. De overgang naar duurzame energie is door de Russische inval nog urgenter geworden, aldus de kanselier. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger