Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz belooft in Litouwen versterking NAVO-oostgrens

Kort nieuws - 8 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft tijdens een bezoek aan Litouwen dinsdag beloofd extra Duitse soldaten te sturen om de NAVO-oostgrens te versterken. Scholz sprak in Vilnius met de regeringsleiders van de drie Baltische staten. 

Hoeveel soldaten Duitsland wil sturen om de NAVO-oostgrens te versterken, zei Scholz niet. De Duitse betrokkenheid moet zich ontwikkelen "in de richting van een robuuste gevechtsbrigade", aldus Scholz. Een brigade bestaat doorgaans uit 3.000 tot 5.000 soldaten, melden Duitse media. De extra militaire steun dient ter verdediging van een mogelijke Russische aanval. In dat geval "zullen we elke centimeter van het NAVO-territorium verdedigen", zei de Duitse kanselier in Litouwen. 

De Baltische staten liggen in de frontlinie van de NAVO, zei de Litouwse president Nauseda, en verdediging van deze regio is "de sleutel voor de veiligheid van het hele bondgenootschap". Hij benadrukte dat met Rusland niet mag worden samengewerkt en dat er geen concessies aan "deze terroristische staat" mogen worden gedaan. 

Estland, Letland en Litouwen dringen al langer aan op de stationering van NAVO-brigades in hun landen. De definitieve beslissing daarover moet op de NAVO-top in Madrid eind juni worden genomen. Op dit moment leidt Duitsland een bataljon met 1.600 soldaten in Litouwen, in het kader van de Enhanced Forward Presence (EFP) van de NAVO. Ruim 1.000 van hen komen van de Bundeswehr. Lees meer bij ZDF Heute en Deutsche Welle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger