Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-kanselier Schröder eist einde aan invasie

Kort nieuws - 25 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder heeft zich uitgesproken tegen de Russische invasie van Oekraïne. Schröder, nog altijd lid van de SPD, komt regelmatig in opspraak door zijn activiteiten voor Russische bedrijven als Gazprom en Rosneft. 

Donderdag uitte Schröder op LinkedIn kritiek op de Russische invasie. “Het oorlogsgeweld en het daarmee verbonden leed voor de mensen in Oekraïne moet zo snel mogelijk beëindigd worden”, schreef hij. Volgens hem was dat de “verantwoordelijkheid van de Russische regering”. In hetzelfde bericht relativeerde hij de situatie. Hij stelt dat er aan beide zijden veel fouten zijn gemaakt, maar dat de veiligheidsinteressen van Rusland de militaire ingreep niet rechtvaardigen.

Schröder is in Duitsland omstreden. Van 1998 tot 2005 was hij bondskanselier van Duitsland. Nadat hij door Merkel werd opgevolgd, trad hij in dienst bij de Russische gasgigant Gazprom. In 2017 kreeg hij een topfunctie bij het Russische olieconcern Rosneft. Dat bedrijf staat sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 op de EU-sanctielijst. Schröder is bevriend met Poetin, en lobbyt voor Russisch gas en de belangen van Moskou. 

Voor de SPD vormen Schröders nauwe banden met het Kremlin een hoofdpijndossier. De partijleiding ziet zijn activiteiten als privézaken van een partijlid, maar dit leidt in de partij tot steeds meer frustratie. Prominent SPD-lid Gesine Schwan noemt Schröder 'totaal ontspoord' en hoopt dat SPD-voorzitter Lars Klingbeil ervoor kan zorgen dat de partij zich distantieert van de oud-kanselier. Ook elders in de partij is men ontevreden. Verschillende lokale afdelingen willen dat Schröder ontslag neemt bij de Russische bedrijven of uit de partij wordt gezet. Lees meer bij Die ZeitDer Spiegel en ons achtergrondartikel over de Duits-Russische relatie

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger