Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD plant toch feestje voor oud-kanselier Schröder

Kort nieuws - 13 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanwege zijn banden met Rusland en de Russische president Poetin is oud-kanselier Gerhard Schröder omstreden in Duitsland en ook in zijn eigen SPD. De sociaaldemocraten probeerden hem vorig jaar nog uit de partij te zetten. Maar nu komt er toch een jubileumfeest omdat Schröder 60 jaar SPD-lid is. 

De SPD-afdeling in de regio waar Schröder (79) onder valt, zat lang met de kwestie in haar maag. SPD'ers die zo lang lid zijn als hij krijgen een feestje, een oorkonde en een speldje. Maar de oud-kanselier is na de Russische inval in Oekraïne in ongenade gevallen. Hij was jarenlang werkzaam voor de Russische staatsbedrijven Gazprom en Rosneft, al gaf hij zijn functies enkele maanden na het begin van de oorlog op. Ook gold hij als goede viend van Poetin, van wie hij zich na de inval niet distantieerde.

De SPD heeft vorig jaar geprobeerd Schröder uit de partij te zetten, maar dat is niet gelukt. Wel besloot de Bondsdag hem het kantoor in het parlementsgebouw af te nemen, waar hij als oud-kanselier gebruik van kon maken.

Nu heeft de SPD-afdeling in Hannover toch besloten Schröder uit te nodigen voor een bijeenkomst op 27 oktober, waar meer partijleden geëerd worden die 60 jaar lid zijn. Het wordt een besloten feestje, waarop alleen genodigden welkom zijn. Partijprominenten worden niet verwacht, maar de oorkonde die Schröder krijgt, wordt naar verwachting wel zoals gebruikelijk ondertekend door de landelijke SPD-voorzitters Saskia Esken en Lars Klingbeil.

Schröder werd in 1963 lid van de SPD. Hij was van 1990 tot en met 1998 minister-president van de deelstaat Nedersaksen en van 1998 tot en met 2005 kanselier van Duitsland. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger