Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-kanselier Schröder geëerd met feestje

Kort nieuws - 27 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse oud-kanselier Gerhard Schröder is vrijdagmorgen in Hannover geëerd omdat hij 60 jaar lid is van de sociaaldemocratische SPD. Het was een besloten feestje met weinig prominente politici. De politicus, die vandaag precies 25 jaar geleden kanselier werd, is geïsoleerd geraakt omdat hij geen afstand neemt van zijn vriend Poetin.

De SPD-afdeling in de regio waar Schröder onder valt, wilde het feestje niet organiseren. De oud-kanselier is na de Russische inval in Oekraïne in ongenade gevallen. Hij heeft jarenlang gewerkt voor de Russische staatsbedrijven Gazprom en Rosneft en hij is bevriend met Poetin, van wie hij zich na de inval niet distantieerde. 

De vroegere burgemeester van Hannover heeft het nu op zich genomen het jubileumfeestje, inclusief oorkonde en speldje, te organiseren. Ongeveer veertig mensen zijn van de partij. Schröder herhaalde vrijdag tegenover journalisten dat hij niet van plan is zijn vriend te laten vallen. Meer wil hij er niet over zeggen. Wel voegt hij nog toe dat Duitsland en Frankrijk het toch eindelijk eens met diplomatie moeten proberen bij Rusland.

De SPD heeft vorig jaar geprobeerd Schröder uit de partij te zetten, maar dat is niet gelukt. Wel besloot de Bondsdag hem het kantoor in het parlementsgebouw af te nemen, waar hij als oud-kanselier gebruik van kon maken. 

Schröder werd in 1963 lid van de SPD. Hij was van 1990 tot en met 1998 minister-president van de deelstaat Nedersaksen en van 1998 tot en met 2005 kanselier van Duitsland. Lees meer bij Der Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger